Sjöverksamhet

Sjöverksamhet

{2-kr_pa_fjarden}

Tvåkronan heter jollen vi seglar mest med. Det är en modernare variant av tvåmansjolle inte olika en trissjolle men snabbare och seglar bättre i lättvind. Dock är den en bit rankare, men slutstabiliteten är rätt god tack vare den fina skrovformen.

{riggning}

Alla får hjälpas åt för att vi ska komma ut med båtarna. Här hissas seglen inför dagens seglats.

På samma sätt hjälps vi åt vid båtupptagning, vinterarbete, vårrustning och sjösättning.

{ledseneskader}

Någon gång per år hyr vi lite större båtar och åker på lite längre turer med ledarna och de äldre scouterna. Vi brukar segla runt i Stockholms vackra mellanskärgård på dagarna. På kvällarna träffas vi och har kul tillsammans.

{terhin}

Som säkerhetsbåtar har vi en Sandström Basic 460, en Höga rodd 430 och en Crescent 380 som vi kan hjälpa till med lägga banor, hämta mat och annat som en sjöscoutkår behöver göra.

{kapsejsning1}

Ibland händer det att båtarna kapsejsar. Därför tränar vi i lugn och ro hur man ska göra då.

Genom att lägga förändan innanför vantet får man något rejält att hänga i. Dessutom tar man tag i centerbordet och hänger sig bakåt, så kan man vända upp båten på rätt köl.

{kapsejsning2}

När båten ligger på rätt köl, klättrar man ombord, men får ta det försiktigt så att man inte kapsejsar den vattenfyllda och ranka båten direkt.

Det säkraste och enklaste sättet är att klättra ombord i aktern, men om man har en rejäl motvikt ombord redan, går det bra på sidan också och alla ville ombord så fort det gick den här dagen då det var kallt i vattnet.

Nästan alltid när båtarna går runt, brukar det bero på att man seglat med skoten fastlåsta i råttorna och det har varit byig vind.

Ett tips kan därför vara att inte trä skoten ens i närheten av råttorna under byiga dagar, så slipper man bli blöt.

Om vinden är frisk eller man kan misstänka att skoten är låsta, kan det göra underverk att vrida fören mot vinden innan man vänder rätt båten, men det har man inte gjort här på bilden.

Läs mer om Tvåkronorna, RS Quest, Optimistjollarna, Sandström Basic 460, Höga rodd 430s, Gunilla, Lova , Lina , Sjöbehörighet och Båtarbete