Verksamhet

Danderyds Sjöscoutkår

Inte bara seglarskola

{tvakronor}

Danderyds Sjöscoutkår har både sjö- och landverksamhet på programmet.

Vi har organiserad verksamhet för barn och ungdomar från andra klass till och med gymnasiet och familjescoutingverksamhet för barn 0-7 år tillsammans med medföljande vuxen.

När kåren bildades 1939 var vi en flickscoutkår men har idag gemensam verksamhet för både flickor och pojkar, vi tillhör Roslagens Scoutdistrikt och Svenska Scoutförbundet.

Vad gör vi?

Våra avdelningar träffas regelbundet under terminerna och åker på hajk emellanåt. Under sommaren åker vi på läger tillsammans en vecka.

Barnverksamheten

För barn 0-7 år tillsammans med medföljande vuxen finns familjescoutavdelningen Ankorna. För barn i årskurs två och tre finns Spårarscouterna. Vi har tre avdelningar i denna åldersgrupp, de heter Småfåglarna, Sjöfåglarna och Stormfåglarna. Där lär man sig umgås med naturen och sjön på ett lekfullt sätt.

När man går i fyran och femman tillhör man Upptäckarscouterna i någon av avdelningarna Råseglarna eller Sjöbusarna. Där lär man sig hantera sågar, yxor och stormkök så man klarar sig ute. Dessutom får man lära sig segla med våra jollar.

Ungdomsverksamheten

Vi ställer inga som helst krav på att man måste börja vid någon viss ålder. Tvärtom är det så att vi oftast har mer plats för de äldre.

{barken}

I sexan till och med åttan tillhör man Äventyrarscouterna, avdelningen Havsgudarna. Här inriktas verksamheten på att man ska kunna klara sig i patrullen - en grupp på fyra till åtta personer - mer eller mindre utan hjälp från någon vuxen. Man åker på häftigare äventyr till lands och till sjöss.

När man börjar nian blir man Utmanarscout. Kårens nuvarande utmanarlag heter [[Pessimistjollarna?]]. Deras verksamhet går ut på att lära sig klara sig på egen hand. De planerar sitt eget program och tar ansvar för att det genomförs. Scouttiden präglas av att man åker på äventyr och att man träffar andra likasinnade.

Övrig verksamhet

När man slutat gymnasiet blir man inte utkastad ur kåren. Tvärtom blir många ledare på någon av våra avdelningar, arbetar som funktionär, fortsätter som Roverscout-lag eller ansluter sig till något gäng äldre i kåren, exempelvis vår båtpatrull.

För intresserade anordnar vi kurser som leder till förarintyg, kustskepparexamen och VHF-certifikat. Det har visat sig att de är mycket konkurrenskraftiga både till innehåll och pris.

Var finns vi?

{oskarsborg}

Vår stuga Oskarsborg ligger i Rinkebyskogens bryn med gatuadress Enebybergsvägen 1, inte långt från Danderyds gymnasium.

Det går bra att hyra huset för övernattning eller kalas. Upp till 50 personer kan sitta tillsammans i det stora rummet. Uthyrningsinfo finns här: scoutstuga.se/accommodation/162043440357100/Oskarsborg

Våra båtar finns vid vår brygga vid Soltorpsvägens slut nere i Edsviken så länge det är isfritt.

På somrarna åker vi på läger en vecka. Vanligtvis far vi till Örsö i Stockholms mellanskärgård där vi tältar, bygger våra egna bord och spisar, samt seglar omkring.

Våra båtar

Mest seglar vi Tvåkronorna. Vi har valt jollen eftersom den är en utmärkt nybörjarbåt men samtidigt rolig att segla för den erfarne. Förutom dem har vi ett antal optimistjollar och ett par öppna följebåtar.

Läs vidare om vår Sjöverksamhet.

Läs också om hur man kan Kontakta oss