Saker man kan göra

Tips på saker att göra under året

Thinking day

Thinking Day brukar vi fira i februari - den 22:a - eller någon av de närliggande dagarna. Då brukar vi samlas vid Nora Torg och marchera med facklor till Danderyds kyrka. Efteråt blir det gemensam fika och kanske lite underhållning i församlingsgården (den nya). Hela familjen är välkommen!

Tänk gärna på att ta på varma och oömma kläder med tanke på facklorna, och i övrigt klä er i scoutskjorta och halsduk med sölja.

Thinking day – vad är det?? År 1907 grundades scouting av Robert Baden Powell. Det var bara till för pojkar från början men hans fru Olave Baden Powell startade scouting även för flickor. De hade båda sina födelsedagar den 22 feb och det kom också att bli deras bröllopsdag, och sedermera en högtidsdag för flickscouterna, och en dag då man tänker på scouter i hela världen. Danderyds Sjöscoutkår var från början en flickscoutkår och en gammal tradition har varit att samlas med fackeltåg till kyrkan där vi läser scoutlagen och har märkesutdelning. Vi får frågan ibland om vi är ”religiösa”? Scouting inom Svenska Scoutförbundet är dock en religiöst och politiskt helt oberoende ideell rörelse, men vi ser ändå kyrkan som en naturlig plats för en traditionell ceremoni, oavsett trosinriktning. Vi tycker också att det tillhör allmänbildningen att besöka våra svenska kyrkor ibland. Vill du ändå inte närvara i kyrkan är du välkommen till församlingsgården ca kl 19.


Roslagens Dag

Roslagens Dag brukar gå av stapeln någon vecka in i maj

På Roslagens Dag samlas scouterna i distriktet för att kämpa om Renhornet, Hjorthornet, Älghornet och Vildsvinsbeten.

Så här såg programet ut för 2012 års upplaga:

Program 08.30 Kontrollantsamling, vid Breviksbadet på södra Lidingö 09.30 Incheckning öppnar för tävlande 10.00 Kontrollerna öppnas 11.30-12.00 Lunchuppehåll för samtliga, matsäcken äts ute på banan 14.00 Kontrollerna stänger 14.30 Fanbärare från kårerna samlas vid prisbordet vid Breviksbadet 15.00 Prisutdelning och avslutning vid Ekbacken (preliminär tid) 16.00 Hemfärd (preliminär tid)

Samling Alla tävlingsdeltagare samlas vid parkeringen vid Breviksbadet på södra Lidingö. Tävlingen är av typ cykelhjul och kårerna får vid samlingsplatsen uppgift om sina respektive startkontroller. Karta med samlings- och avslutningsplats utmärkt skickas till kårerna efter anmälan.

Banor Renhornet, spårarscouter Spårarscoutavdelningen går runt banan avdelningsvis och skall åtföljas av ledare under hela tävlingen. Banan är snitslad och består av sju kontroller. Varje patrull ska ha med sig papper, penna, skrivunderlägg och klocka.


25:e december (tidigt på morgonen)

Julotta i Riddarholmskyrkan Morgonen är mörk och stjärnklar, snön gnistrar i den kalla luften. Det är juldagsmorgon. När dörren glider upp syns ett hav av scouter som tillsammans firar julotta. Kyrkan är upplyst av enbart levande ljus. Det är en varm stämning, som trotsar vinterns kyla. Generationer av scouter har träffats i Riddarholmskyrkan på juldagsmorgonen kl 07.00. Alla scouter är välkomna 25 december varje år. Glöm inte att ta på dig ordentligt med kläder och ett sittskydd - kyrkan saknar nämligen värme.

Kolla också länken: ssf.scout.se/stockholm/aktiviteter/arrangemang/julotta-i-riddarholmskyrkan/


Sommaren det året man fyller 15

Nu är man ju sisådär 8-9 år gammal när man är med i Stormfåglarna. Men när man har blivit en stor scout så kanske man vill vara med på ett konfirmationsläger på Vässarö på sommaren det året man fyller 15. Då är det inte så dumt att ha varit ute i god tid och ställt sig på kölistan redan när man börjar som spårarscout. Anmäler sig gör man här.