Hänt hos Småfåglarna

Hänt hos Småfåglarna

Hej Småfåglar och alla andra!

På den här sidan kan man läsa vad Småfåglarna gjort i veckan, och förra och förra ...


VÅREN 2016 - Jorden runt med Småfåglarna


Hänt hos Småfåglarna 30 maj

Hem genom Engelska kanalen

Temat för kvällen var ”Hem genom Engelska kanalen”. Efter upprop kom jollarna snabbt i vattnet. Imponerande att se att de allra flesta nu vet hur en optimist ska riggas. Träning ger som bekant färdighet och efter att ha gjort det ett par gånger är det inte så svårt längre.

Dagens seglingsuppgift var att segla fram till och runda en av våra följebåtar som vi hade placerat en bit upp i lovart så våra scouter fick öva på att kryssa. De som lyckades (alla!) fick ett pris i form av hallonbåtar att mumsa på under fortsatt segling.

Framåt kl. 8 styrdes jollarna mot bryggan för att möta upp alla föräldrar som kom och deltog i avslutningen. Efter upptagning av båtar hade vi samling med prisutdelning, bl.a. ”sova-länge-pris” till alla som sov någorlunda länge på morgonen vid övernattning i scoutstugan och ”eld-märken” för de som lärt sig göra upp eld m.m. Slutligen blev det så fikadags i kvällssolen!

Tack till alla scouter för bra kämpaanda hela säsongen och tack till alla föräldrar för att vi får ”låna” era scouter! Njut av sommaren så ses vi till hösten igen.

Information inför hösten: Våra ”förstaåringar” kommer bli kallade i slutet av augusti för att fortsätta hos Småfåglarna till hösten. De som är ”andraåringar” kommer att bli kallade av Sjöbusarnas ledare i augusti/september. Sjöbusarna har också sina möten på måndagar men börjar en halvtimme senare.


Hänt hos Småfåglarna på seglingarna

Vi korsar Atlanten och Runt Kap Horn

Vi har nu seglat tre gånger denna termin med våra Småfåglar. Scouterna använder sig ju av principen "Learning by doing" och så även under seglingspassen. Det betyder att vi har en kort genomgång i början av varje möte där vi pratar om det som är viktigt att tänka på och därefter är det upp till scouterna att prova sig fram, försöka hjälpas åt att lösa svårigheter och om det inte går be en ledare om hjälp.

Eftersom de är två i varje optimist när de seglar, bestämde barnen under ett möte tidigare i våras att de skulle ha en som känner sig säker tillsammans med en som känner sig mindre säker i varje båt. I många fall betyder det en förstaåring med en andraåring, även om vi har en del förstaåringar som är duktiga på att segla.

Barnen hjälps alltså åt att rigga sin båt, får den kontrollerad av en ledare och bär ner den på bryggan för att ge sig iväg. Sedan får de en uppgift, tex att runda två bojar, och får prova sig fram för att lösa uppgiften. Vi uppmuntrar dem även att byta uppgift med varandra så att det inte är en som styr eller skotar hela mötet. Vi har alltid en följebåt ute som hjälper de som behöver hjälp på sjön samt ger tips om vad barnen kan tänka på för att det ska gå ännu bättre att segla.

De två första gångerna blåste det mycket lite och alla barn kände sig ganska säkra i båten och tyckte att det gick mycket bra. Nu i måndags var vinden å andra sidan ganska hård och det var några som tyckte att det var lite läskigt och att det gick lite fort. Men det var också flera som kände att de faktist hade riktigt bra koll och att det gick bra att segla även när vinden var frisk.

Vi avslutar sedan varje möte med en kort sammanfattning om hur det har gått och vad barnen har upplevt som utmanande just den gången. Samt förstås med "Gnistan".

På måndag är det alltså final för optimistsegling för våra andraåringar som fr.o.m. nästa termin blir Sjöbusar och kommer segla de större Tvåkronorna istället. Vi hoppas få se så många som möjligt av er på bryggan på måndag.


Hänt hos Småfåglarna 14-15 maj 2016

En natt på Pampas - Övernattning och Roslagens dag

I lördags kväll träffades ett glatt gäng scouter och ledare för att övernatta på Oskarsborg. Efter inledande lekar begav vi oss upp mot lägerelden där scouterna, i för kvällen två patruller, fick visa vad de lärt sig när det gäller att göra upp eld. Sedan hade vi lite övningar med stormkök och knopar innan vi tog plats vid elden för kvällens lägerbål. Därefter grillade vi korv och marshmallows innan vi gick ner till scoutstugan för att bädda och dricka oboy. Titti läste en godnattsaga och scouterna sov gott hela natten.

På övernattningar brukar vi alltid ha ett "sova-längst-pris" och det är ofta svårt att hitta någon som sover vid väckning. Denna gång sov alla så gott och ingen hade tisslat och tasslat så vi bestämde för första gången någonsin att alla närvarande får sova-längst-priset denna gång! Det kommer att delas ut på avslutningen den 30/5.

Efter frukost och packning begav vi oss på söndagsmorgonen mot Åkersberga och Domarudden. På Roslagens dag tävlar scouter i tre åldersgrupper från andra kårer i Roslagen. Det är alltid roligt att se och höra att det finns många fler scouter än de i vår grupp och kår. Vi gick en bana i skogen där vi besökte sex olika kontroller. Det var allt från knopar, minneslekar och naturkunskaper till att rädda rumpnissar ur älven. Vi åt vår medhavda matsäck ute i skogen och trots att det var kyligt hade vi det riktigt mysigt.

En av våra patruller fick en fin 7:e plats och därmed ett pris att sätta på vår avdelningsflagga. Alla som deltog fick också ett märke att sy fast på högerärmen på scoutskjortan.


Hänt hos Småfåglarna 25/4 2016

Kraftmätning i RIO

är det ju i sommar, men vi tjuvstartade med en liten träning. Främst tränade vi förstås för Roslagens Dag (inbjudan har kommit i separat mail).

Patrullerna hade sex stationer att besöka. Det gällde att komma fint fram till kontrollen i patrullordning och anmäla sig. Efter lite stim vid första kontrollerna gick detta galant.

Patrullerna fick sedan redovisa vad de lärt sig om L-ABC i en fingerad olycka med gosedjur. De fick på en kontroll använda personliga mått för att mäta omkrets och pinnar, samt visa sina natur-kunskaper genom att plocka blad och blommor och säga deras namn. På en annan kontroll kastade de livlina och samlade poäng genom att träffa hinkar. En kontroll testade samarbete – ett torn skulle byggas av russinpaket! Dessutom skulle knoprepet fram och några knopar förevisas.

Flagg- och geografikunskaper testades på en kontroll och på en fick man lukta på kryddor och smaka på mer eller mindre goda saker och tala om vad det var.

Tiden gick alltför fort och det blev lite stressigt mot slutet, men våra Småfåglar kämpade på och en vinnande patrull kommer att koras nästa gång.

Nästa gång ses vi vid scoutbryggan kl 18.30 och håller på till 20.30. Varma kläder, regnbyxor, mössa och vantar och självklart flytväst behövs. Samt några starka föräldrar som kan hjälpa till att lyfta fram/i och upp båtar.

En trevlig Valborg önskar vi!


Hänt hos Småfåglarna 18/4 2016

Med brutet ben till Kilimanjaro

Måndagens scoutmöte ägnades åt välbehövlig repetition av något väldigt viktigt – hur man tar hand om en person som har skadat sig. Efter upprop så värmde vi upp med ”plåsterkull” – en variant på kull med sjukvårdstema.

Sedan delade vi upp oss i fyra patruller som fick prova på fyra olika stationer;

  1. hur man lägger tryckförband
  2. vad betyder egentligen L-ABC? (fråga era scouter om de kommer ihåg!)
  3. framstupa sidoläge eller stabilt sidoläge som det nu kallas
  4. att förflytta en skadad scout med bår. Det var populärt att prova att bli transporterad med bår gjord av slanor och tröjor.

Tiden gick fort och vi avslutade kvällen med gnistan som vanligt efter lite prat om kvällens aktiviteter, kommande sjösättning m.m.


Hänt hos Småfåglarna 11/4 2016

Hur långt är det till Vladivostok?

Måndagens scoutmöte handlade om hur man kan mäta saker med hjälp av den egna kroppens mått. Vi började dock med barnens favoritlek - kvastgubbe. Varför leken är så rolig får ni fråga er scout där hemma, för oss ledare är nämligen den oerhörda entusiasmen för leken svårförklarad.

Efter att ha lekt bort lite överskottsenergi mätte vi kroppslängd, underarmens längd, längden på pekfinger och tumme samt några andra mått på kroppen som kan vara användbara om man saknar måttband. Vi räknade också hur många steg vi tog på 10 meter för att kunna mäta längre sträckor- Scouterna noterade sina egna mått på en minneslapp.

Vi avslutade måttövningen med att försöka gissa ett avstånd och bredden på en cykelväg. Efter att patrullerna gissat så fick de också pröva att mäta med hjälp av sina personliga mått. Vi kunde konstatera att många genom att stega upp en sträcka lyckades bedöma hur långt det var med imponerande noggrannhet.

I förra veckan delade vi ut knoprep till scouterna för att vi ska kunna öva vidare på de knopar som vi lärde oss för en månad sedan. Bra knopar att kunna när vi börjar segla i maj. Till nästa vecka är den helt frivilliga scoutläxan att öva vidare på råbandsknop (som används till att knyta ihop ändarna av två jämntjocka rep).

Vi avslutade måndagens möte med gnistan och att dela ut majblommeväskor till de scouter som vill och får sälja majblommor. Försäljningen startade i hela landet igår, torsdag 14 april.


Hänt hos Småfåglarna 4/4 2016

Samarbete över gränserna

Vi hälsade alla Småfåglar tillbaks efter påsklovet, och startade mötet med banankull – som blev svårare och svårare med fler kullare. Sedan lämnade vi småregnet och gick för att göra en Organisse. Patrullerna fick ett papper med 22 olika poängsatta uppgifter, och de skulle hinna med så många som möjligt. Det var allt från att räkna båtar, hämta saker från naturen, skala en mandarin så skalet blev helt, knyta knopar och sätta ihop stormkök. Alla patruller jobbade jättebra ihop och fick höga poäng!

Snart är det dags för scouterna att sälja majblommor, men det är helt frivilligt. De som vill får hämta ut en påse nästa måndag och börja sälja den 14 april. Se bifogade brev om majblommeförsäljningen.


Hänt hos Småfåglarna 14/3 2016

Utekök i Långtbortistan

På scouterna är vi oftast inte inomhus när vi lagar mat, så stormköket är en bra sak. Och stormlyktan också, som kan lysa upp utomhus. Förstaåringarna fick ännu en grundkurs i hantering av stormlykta, medan andraåringarna tände köken och började steka glödhoppor, ett slags tunna bröd. Sedan värmde förstaåringarna saft, och vi slutade mötet med nybakade glödhoppor. Alla var jätteduktiga.


Hänt hos Småfåglarna 7/3 2016

De indiska reptricken

I måndags hade vi knop-tema på scoutmötet. Vi började med samling ute följt av en ”patrullspring”-lek där hela patrullen på ett led med armarna på varandras axlar sprang en liten runda. De flesta upptäckte ganska snart att det inte handlar om att springa så fort som möjligt utan att springa lika fort i hela patrullen så att ledet inte faller sönder.

Efter att ha sprungit av oss lite överskottsenergi gick vi in. Väl inne lekte vi ytterligare en lek där alla scouter stod i en ring och ett snörnystan nystades upp medan det kastades mellan scouterna. När nystanet passerat allihop och alla höll i någon del av snöret var det dags att rulla upp igen. Det blev en del klättrande och krypande för att en efter en i tur och ordning skulle kunna linda upp snöret och lämna vidare nystanet.

Patrullvis lärde vi oss sedan tre bra knopar när man ska segla: • Stoppåtta för att inte skotet ska kunna glida ur ett block eller hål. • Råbandsknop för att kunna skarva ihop två rep. • Dubbelt halvslag om egen part för att kunna lägga fast båten vid bryggan.

Kvällen avslutades med en patrullstafett där scouterna fick fästa ett rep i en liten båt, skarva ihop flera snören och sätta en stoppåtta på det sista för att avslutningsvis kunna dra in båten. Kvällen avslutades med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 22/2 2016

Thinking Day

Hela vår scoutkår firade Thinking Day 2016 på sin rätta dag, dvs i måndags, 22 februari. Den dagen var både Lord och Lady Baden Powells födelsedag. Lord Baden-Powell föddes 1857 och hans hustru Olave 1889. Ända sedan 1924 har den här dagen firats som en dag då vi tänker på våra scoutkamrater jorden runt och på scoutrörelsens grundare.

Vi startade det fina fackeltåget vid Nora torg och tågade sedan mot Danderyds kyrka. Många bilister stannade upp och tittade nyfiket. I kyrkan hade vi en kort scoutgudstjänst där nya scouter upptogs och förtjänstmärken delades ut. Småfåglarna utmärkte sig genom att lugna och tysta delta i gudstjänsten. Vi ledare är så stolta över våra spårare!

Vi samlades sedan i Församlingens hus där fick saft, kaffe och kakor och fick information om scoutaktiviteter och särskilt om sommarens läger.

Nu tar vi SPORTLOV! Ha en skön lovvecka!


Hänt hos Småfåglarna 16/2 2016

Simning i Söderhavet

I tisdags samlades en stor del av våra småfåglar i Tibbllebadets entré för nu skulle här simmas! Alla ropade avdelningsropet högt och tydligt så ingen kunde undgå att höra att Småfåglarna Danderyd var på plats.

I stort sett alla barn simmade sina 200 m patrullvis. Under tiden lekte en annan patrull och en tredje simmade klädsim och prövade på olika tekniker att ta av sig kläderna i vattnet. Svårt att säga vilken teknik som är att rekommendera. En del tyckte det var så skönt med kläderna på att de simmade sina 200 m med klädsim.

Till slut hade alla patruller prövat på de tre stationerna och efter en blöt gnista som faktiskt gick runt på första försöket så hann vi med lite bastubad innan det var hämtdags.

Vi ses på måndag kväll, MEN

Samling kl 18 vid Nora Torg för fackeltåg till Danderyds kyrka där en kort scoutgudstjänst hålls kl 18.30.Efter det är det fika och lägerinformation i församlingsgården. Vi hoppas att ni alla kommer!!! Bra om de som har scoutdräkt har den på sig och att alla som har halsduk har den på!

Vi önskar att de scouter som inte varit med på simgångerna eller inte riktigt simmade 200 m lämnar ett intyg från föräldrarna eftersom vi vill att man ska kunna simma då det är seglingsdags. Träna gärna lite extra på simningen i vår!


Hänt hos Småfåglarna 8/2 2016

Med skridskor på Island

Vi vill börja med att göra lite reklam för ”Thinking Day” den 22/2. Observera att det är annan tid som gäller – klockan 18.00, samling Nora Torg för fackeltåg till kyrkan.

Ett stort tack till alla tappra småfåglar som var med och åkte skridskor i måndags. Det var blött, mörkt och regnigt men glada miner och full fart på skridskorna. Som vissa föräldrar kanske märkte i bilen på väg hem så hade vi flera småfåglar som tävlade i kategorin ”vem kan bli mest blöt”!

Utöver fri åkning så hann vi med ett par omgångar av hökens vingar vilket får en extra dimension när alla har skridskor på fötterna. Efter varm dryck var det dags för mer åkning med bl.a. slalomåkning, öva på att bromsa, baklängesåkning m.m. Flera patruller provade på att åka som man ska åka på sjöis (på rad med lagom avstånd mellan varandra, patrull-ledare först m.m.) och sedan fick de ”rädda” patrull-ledaren från en ”vak” genom att dra denne med rep upp ur ”vaken”. Andra provade på att dra sig fram på isen på mage med dubbar – gick hur bra som helst men blött blev det :-)

Sist vill vi passa på och påminna om att nästa vecka är det simning som gäller. Vi träffas tisdag 16/2 (alltså inte måndag som vanligt) kl. 18.30 i Tibblebadets entré. Glöm inte att ta med;

- 45 kr till entré

- Hänglås till skåp

- Kläder till klädsim. Bra idé att ta lätta/tunna kläder typ t-shirts, tights.


Hänt hos Småfåglarna 1/2 2016

Flaggorna vajar i Bryssel

Vi vill börja med att påminna er om att vi nästa vecka möts på Danderydsvallen för att åka skridskor kl 18.30-20. Om ni inte har egna skridskor kanske ni kan försöka låna av en kompis till denna kväll. Ta även med hjälm, varm dryck och isdubbar om ni har.

Vi vill också påminna er om att kåren vill ha in anmälningsavgiften till sommarens Ålandsläger senast den 10/2. Det är då en preliminär anmälan och ni har rätt att ångra er fram till den 20/5 och fortfarande få tillbaka pengarna. (Se tidigare utskick) Anledningen till att det är en så tidig anmälan är att kåren i sin tur måste anmäla till lägerledningen hur många vi kommer att bli från Danderyds sjöscoutkår. Större läger - mer administration.

Så till gårdagens scoutmöte. För ovanlighetens skull tillbringade vi kvällen inomhus. Vi började med att utse nya patrulledare och vice patrulledare bland våra andraåringar. Därefter spelade vi trashockey så väggarna skallrade inne på Oskarsborg. Stämningen var på topp!

Sedan var det dags för kvällens utmaning som bestod av att lära sig två chiffer, brädgårdschiffer och scoutchiffer. I för kvällen tre patruller skulle det sedan lösas olika uppgifter. Det var en otrolig aktivitet bland scouterna och tiden gick fort. Vi avslutade som vanligt med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 25/1 2016

Nedför Spetsbergen

Välkomna tillbaka till en ny termin med Småfåglarna! Vårens scouttermin har jorden runt-tema och vi började nedför Spetsbergen!

Efter samling vid flaggstången gick vi patrullvis till pulkabacken. På vägen fick patrullerna också svara på lite scoutrelaterade frågor.

Väl nere vid backen blev det pulka- och tefatsåkning. Tövädret gjorde att det var riktigt bra glid och alla verkade tycka att var precis vad som behövdes efter en skoldag.

Efter en stunds åkning tog vi paus och drack varm dryck. Därefter fick våra patruller (Sädesärlorna, Talgoxarna, Domherrarna och Blåmesarna) i uppdrag att bygga en bana ner för backen där en vattenfylld PET-flaska skulle glida så långt som möjligt. Alla gick in för uppgiften med liv och lust och det blev fina samarbeten inom patrullerna.

Efter ytterligare lite pulkaåkning avslutade vi som vanligt kvällen med Gnistan och Scoutlösen.

Nästa gång fortsätter jorden runt-resan till Bryssel!


HÖSTEN 2015 - Småfåglarna i Smurfskogen


Hänt hos Småfåglarna 30/11 2015

Julsmurf

Efter rop och upprop blev det rusning in i lektionssal och kök för nu skulle här bakas.

Det blev lussekatter i alla möjliga former med eller utan eller med många russin på. Patrullerna jobbade fint ihop kring bakborden.

Eftersom bullarna skulle jäsa sedan fick patrullerna gå till sina lyor och svara på en del frågor om vad som varit roligt och jobbigt och vad man ville göra nästa termin. Vi kunde konstatera att många av våra Småfåglar ser fram emot att få segla! Men bak är också populärt!

När bullarna gräddats var det fikadags med saft, smurfiga bullar och pepparkakor.

Ett varmt tack för denna termin, en riktigt God och fridfull jul och så ses vi igen den 25/1!!!!

Ledarna

Tips från tomten: En scoutskjorta kan vara en bra julklapp - se www.scoutshop.se/scoutdrakt


Hänt hos Småfåglarna 16/11 2015

Multismurf

Förra veckan kom Multismurfen på besök och hjälpte oss utforska sinnena på olika sätt. Trots hällregnet var alla barnen på glatt humör och fulla av energi - härligt!

På en station provade vi lukter och såg vad vi kände igen. Banan, lök och citron var lätta, men såpa lite klurigare.

Sedan provade vi smaksinnet och upptäckte att olika smaker kan kännas på olika sätt (fast Multismurfen har förstås läst tidningen och vet att forskarna säger att det inte alls är olika platser på tungan även om det kändes så). Salt var riktigt obehagligt, men socker ville alla smaka mer av.

Efter det gav vi oss ut i mörkret och försökte lyssna på naturen och människan. Tyvärr överröstade människans motorväg alla naturljud så vi övergick till viskleken och upptäckte hörseln på så sätt.

Sist provade vi hur det känns när något sinne eller färdighet inte fungerar som vi är vana. I en enkel bana skulle två döva, två blinda och en stum hjälpa varandra. Vi fick prova alla funktionshindren och de flesta var överens om att hörseln var lättast att klara sig utan i banan, men kanske svårare i verkligheten när det inte syns att man inte hör.

Vi avslutade med en stor visklek där några meningar kom fram nästan rätt och andra blev alldeles tokiga, och sedan en jätteknut där alla barn satt ihop och skulle trassla ut sig till en ring.

Sist gjorde vi som vanligt Gnistan och lösen.


Hänt hos Småfåglarna 9/11 2015

Blötsmurfen plaskar

Större delen av våra Småfåglar träffades i höstmörkret på Tibblebadet Medley, där vi alltid blir bemötta väl. Efter ombyte ropade vi vårt rop så alla simmare kunde höra att det var scouter i bassängerna.

Sedan delade vi upp oss i patrullerna. En patrull simmade sina 200m, en tränade att ta sig upp på isflak med dubbar (frigolitflak) och övriga två patruller plaskade runt i bassängen.

Vi kunde se lite olika simstilar, men det viktigaste är att ta sig fram och inte ge upp. Det var det ingen av dem som simmade som gjorde utan alla smurfande Småfåglar som simmade klarade 200 m, en stor applåd!!!

För dem som inte simmade denna gången finns en chans i vår igen! Efter att alla scouter simmat, lekt och tränat isdubbar hann vi med några minutrar i bastun innan hemgång!

Nästa vecka ses vi som vanligt på måndag utanför scoutstugan. Glöm inte varma kläder!!!!!


Hänt hos Småfåglarna 2/11 2015

Smurfarna smurfar ihop

I scouttermer så innebar det samarbete i patrullerna. Först gällde det att få upp lite energi och värma och då hade vi patrullvis kapplöpning runt Haparanda. För att det inte skulle vara för enkelt hade varje patrull en lång stör att släpa på och den skulle dessutom bäras mellan benen. Men det gick ändå bra och efter lite träning gick det undan.

Sen var det fyra olika stationer:

På en station övade patrullerna på att ställa upp sig i olika ordningar tex efter ögonfärg, i längdordning, namnordning mm.

På nästa station var det en hinderbana av tomma hinkar där alla hade förbundna ögon utan den som stod sist och skulle styra patrullen. Det gällde att följa banan och inte sparka på för många hinkar.

På nästa var det Kims spel,som det heter i Scouterna. Det innebäratt patrullen får titta på 20 olika småsaker under en minut och sen kommer det handduk över alltihop och då gäller det att komma ihåg var det var. Några patruller var skickliga och delade upp föremålen så att alla inte behövde komma ihåg allt.

Sista stationen var flygande mattan, dvs att vända på ett liggunderlag samtidigt som hela patrullen står på det.

Vi avslutade med gnistan.

Nästa vecka är mötet flyttat till TISDAG och då ses vi på Tibblebadet. Ta med badkläder, handduk, hänglås, 45kr till inträde. Alla barn får pröva att simma 200 meter.


Hänt hos Småfåglarna 19/10 2015

Småfåglarna smyger i skogen

Vi samlades som vanligt runt flaggstången. Efter samling lekte vi pepparkakskull för att få upp värme och energi. Sen började smygandet i skogen och scouterna gick i patruller. Det fanns tre snitslade spår men det var mörkt i skogen och utan ficklampor gick det inte att hitta spåren. Med lampor gick det bra och alla patruller prövade alla tre spåren, både framlänges och baklänges. Efter smygandet i skogen samlades vi vid scoutstugan och lekte en namnlek.

Hela scoutgruppen delades i två hälfter, i var sitt led och på var sin sida om en presenning som hölls upp av två ledare. Nu gick det inte att se vad som fanns på andra sidan. Sen släpptes presenningen ner och nu gällde det för de två som stod längst fram att säga namnet på den som stod mitt emot. Den som var snabbast vann och den som förlorade fick gå över till andra sidan. Kampen böljade fram och tillbaka men efter en lång stund var det bara tre på ena sidan och sen blev de två och sen en och sen var det ingen kvar.

Vi prövade då att scouterna fick ställa upp sig i längdordning och det utan att prata med varandra. Det gick ganska bra men det var svårt att vara tyst och det var svårt att se hur långa en del var med mössor på. Lite ojämnt blev det. Efter det gällde det att stå i bokstavsordning efter förnamnet. Det gick också bra men lite knepigt blir det när namnen börjar med samma bokstav.

Vi avslutade som vanligt med Gnistan.

Nästa vecka är det höstlov och då är det höstlov från scouterna också. Nästa gång är den 2 november.


Hänt hos Småfåglarna 9-10/10 2015

Natt i Smurfbyn

I fredags kväll träffades nästan alla Småfåglar och ledare utanför scoutstugan för att ha vår hösthajk. Humöret var på topp hos alla deltagare:-)

Efter rop och inledande lek gick förstaåringarna in en liten stund för att få mer information om scouting och leka ett par samarbetslekar medan andraåringarna förberedde ett hemligt spår upp till lägerelden.

När förstaåringarna kom ut fick de dra ner mössan över ögonen för att bli ledda genom spåret med hjälp av fina instruktioner av sina äldre kompisar. Spåret slutade till allas glädje vid ett godisträd.

Väl uppe vid lägerelden sjöngs det några sånger, åts popcorn och delades under lite högtidliga former ut halsdukar och söljor till de nya scouterna och märken till de äldre scouterna.

Tillbaka i scoutstugan bjöds det på korv med bröd och oboy. Scouterna bäddade och boade in sig i stora salen där även fredagsmyset plockades fram. Vid 21.50 läste Titti en godnattsaga och efter det blev det tyst och natten var lugn.

Vi är väldigt glada att kunna berätta att vi nog aldrig har haft en sådan lugn morgon. Alla scouter sov förhållandevis länge och vi hade en ganska lång och mysig frukost innan vi packade ihop. Därefter gick alla scouter ut och fick då reda på hur patrullerna kommer att se ut. Dessa nya patruller fick göra spår i skogen och gömma skatter åt varandra.

Vi avslutade som vanligt med Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 5/10 2015

Kökssmurfen smurfar sarsaparill

Först vill vi påminna er alla om att vi är nästan alltid ute oavsett väder, och nu är det kyligt på kvällen när solen gått ner. Även om det räckte med tshirt på lunchrasten var det bara några få plusgrader när jag körde hem efter mötet i måndags. Så glöm inte överdragsbyxor, varma skor och gärna mössa och vantar - så blir mötet så mycket roligare för oss alla.

Denna vecka handlade mötet om att hantera varma saker. Förstaåringarna fick visa att de lärt sig hantera fotogenlyktorna medan andraåringarna gick in i köket och förberedde smet. Väl ute igen fick andraåringarna bygga ihop stormkök och visa sina yngre kompisar hur de fungerar, och det stektes krabbelurer medan förstaåringarna kokade blåbärssoppa. Eftersom det, som sagt, var en kylslagen kväll var det extra gott med lite varmt. Kvällen avslutades som vanligt med Gnistan innan de sista krabbelur-bitarna åts upp.

Vi vill också påminna om att det är övernattning i Oskarsborg på fredag, och även då kommer vi att vara utomhus i stort sett hela tiden även om vi sover inomhus, så se till att ha ordentligt med kläder på och med er då också!

Inget möte nästa vecka, vi ses igen om två veckor när vi har hunnit vila upp oss efter övernattningen.


Hänt hos Småfåglarna 28/9 2015

Gammelsmurfarna får vara med

Ett stort gäng Småfåglar med föräldrar mötte upp runt flaggstången denna septemberkväll. Efter det sedvanliga uppropet lekte alla Pepparkakskull. Sedan gick föräldrarna in i lektionssalen för att få information om vår scoutverksamhet och om vad vi gör i vår spårarscoutgrupp. Alla scouter gick ett kort frågespår, och sedan, i stormlyktornas sken, upp till vindskyddet för pinnbrödsgrillning. Efter en stund kom även föräldrarna upp, och vi avslutade kvällen med en fin Gnista runt lägerelden.

Vi vill påminna om båtupptagningen nu på söndag 10-14 på Oskarsborg. Anmälan behövs inte, men alla krafter tas tacksamt emot så att vi får upp båtarna. Lunch och fika serveras.

Nästa måndag vill vi ha in anmälan till övernattningen då era barn också invigs till spårarscouter. Hoppas alla kan komma!

De som inte fyllt i namn, adress m.m. på Välkommen-talongen kan passa på att göra det och ta med den lappen också på måndag. Det är viktigt att vi har aktuell information!


Hänt hos Småfåglarna 21/9 2015

Knep och knop med repsmurfen

Vi vill börja med att påminna er om att föräldrar är välkomna att följa med på nästa veckas scoutmöte. Vi kommer då att berätta lite om scouterna och om vad vi gör på scouterna. Dessutom kommer ni att få deltaga i lite scoutaktiviteter utomhus.

Vi började den här veckans möte med vårt rop följt av en namnlek och pepparkakskull. Därefter gick våra nya förstaåringar in för att tillverka sina söljor. Det klipptes, ritades och pysslades för fullt. Dessa söljor kommer, tillsammans med halsduken, att delas ut vid ett senare tillfälle.

Våra andraåringar stannade ute för att lära sig hur man surrar. De fick två och två träna på att surra ihop långa pinnar. Det surrades bl.a. trefötter och diskuterades vad dessa kunde användas till. Full aktivitet rådde och barnen upptäckte snart att man måste surra hårt för att få konstruktionerna att hålla.

Vartefter förstaåringarna blev klara med sina söljor kom de ut och fick låna varsitt knoprep och börja titta på några av de lättare knoparna tex råbandsknop och stoppåtta. Sedan fick de även titta på andraåringarnas surrningskonstruktioner samt testa hur hållbara dessa var.

Kvällen avslutades med Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 14/9 2015

Eldsmurfen smurfar rök

Då var det äntligen dags att träffa våra nya Småfåglar och ni är alla jättevälkomna till oss!!! Vi började med vårt avdelningsrop som ni snart kommer att lära er. Sedan hade vi upprop och försökte att komma ihåg några av varandras namn. Småfåglar brukar ha spring i benen så det blev lite språngmarsch mellan våra olika byggnader, Oskarsborg, som är scoutstugan, och förråden Haparanda och Kalix.

Någon hade extra spring i benen så då blev det ett par varv runt Haparanda också. Sedan lekte vi en namnlek för att försöka lära oss några namn. Till ledtråd för våra nya: andraåringarna har ofta sitt namn på halsdukssöljan så där kan man tjuvkika.

Efter detta gick andraåringarna iväg med ledarna Peter och Magnus medan förstaåringarna tränade att släcka, tända och bära fotogenlyktor, samt pratade lite eldvett.

Sedan gick vi upp till lägerbålsplatsen för lägerbål vid en eld som brann så fint tack vare våra andraåringar. Efter sånger, roliga historier och rop avslutade vi med gnistan och lösen.

Välkomna alla nästa vecka, kläder efter väder! Vi är ute hela tiden.

Vi är också tacksamma om inga föräldrar körbil upp till scoutstugan - parkera nere vid parkeringen - det är många scouter som rör sig runt scoutstugan och nu blir det ganska mörkt på kvällarna.


Hänt hos Småfåglarna 25 maj 2015

Äventyr på älven

Vi började med lite repetition kring styrning, halvvindssegling och hur man bäst vänder båten till motsatt håll med genomvindsvändning och inte med gipp. Säkerhet och trygghet på vattnet tycker vi är viktigt, i synnerhet som de flesta fortfarande är ovana. Eftersom det blåste lite friskare idag valde vi att börja sjösätta halva gruppen. Alla fick hjälpas åt att rigga förstås. Några ville inte segla alls, vilket är ok, men kan bli lite långtråkigt förstås. När det blåser lite mer så styr vi ledare lite mer kring vem som seglar med vem, så vi säkerställer spridning av kunskap och förmåga i båtarna. Dessutom undviker vi att ha fler än två scouter i varje båt eftersom optimisten kan bli lite svårmanövrerad med för mycket vikt fram, och tre scouter är för många för att kunna fokusera på seglingen. Efter ett tag tyckte vi det fungerade så bra i vinden, så vi släppte ut alla som ville segla vartefter. Det är jätteroligt att se att många har lärt sig en hel del på seglingarna hittills. Idag lärde sig nog många ännu mer eftersom dagens vind gav en tydlig återkoppling på kurs och skotning i form av fart och krängning.

Nästa gång är avslutning på terminen och vi hoppas på en fin kväll till i viken.


Hänt hos Småfåglarna 18 maj 2015

På djupt vatten

Efter en sådan regnig avslutning på helgen blev det fantastisk start på veckan med kvälls-segling i fin jämn nordostlig vind och solsken. Vi repeterade lite säkerhetsregler och enklare seglingsteori. Sedan riggades båtarna och många klarade att segla mellan 2 bojar i en åtta, så kallad halv-vinds bana.

Nästa måndag är det segling igen och vi skulle uppskatta om några föräldrar kunde hjälpa till under mötet eftersom vi inte blir alla ledare. Är man seglingskunnig är det bra men ingen nödvändighet. Lite starka armar för att bära vore också till hjälp.


Hänt hos Småfåglarna 9-10 maj 2015

Den stora kraftmätningen

I lördags kväll träffades ett stort gäng uppspelta och förväntansfulla scouter och ledare vid scoutstugan Oskarsborg. Efter vårt småfågelsrop delades scouterna in i fyra tältlag, tält plockades fram och placerades ut i skogskanten. Då det var första gången många reste ett tält så tog det sin lilla stund. Men till slut stod tälten resta och scouterna flyttade in och gjorde sig i ordning för kvällens traditionsenliga lägerbål. Vi hann även med att grilla några marshmallows på vår eld innan vi gick tillbaka till scoutstugan för att äta korv och dricka oboy. Därefter det var dags att borsta tänderna och krypa ner i sovsäckarna.

Det var några scouter som hade riktigt svårt att komma till ro på kvällen och alla somnade sent. Tyvärr var det några andra scouter som vaknade väldigt tidigt och väckte alla med sitt prat. Trots bristen på sömn och regnet i luften så var alla scouter på ett strålande humör på söndagen.

Efter frukost och packande begav vi oss till Skavlöten i Täby. Våra scouter tävlade i tre patruller denna dag. Vi gick alla tillsammans till sex olika kontroller där scouterna fick olika uppgifter. De skulle bl.a. knyta ihop olika rep mellan två träd och sedan promenera på linan. Ju fler olika knopar de visade desto fler poäng fick de. På en annan station skulle de på tid få vatten att koka i ett stormkök samt svara på frågor om eldning. Många av scouternas favoritstation var den då de med hjälp av tvättsvampar skulle transportera så mycket vatten som möjligt från en hink till en annan. För att göra det svårare fick scouterna placera sig i olika rutor och kunde därefter bara röra sig inom sin ruta. Det blev till att klura ut om det var effektivast att kasta tvättsvamparna eller springa mellan varandra.

Vi hade en väldigt härlig dag ute, där vi helt klarade oss från regn. Vi åt vår medhavda matsäck och hann även med att fika i skogen innan det var dags för prisutdelning. Alla våra tre patruller var väldigt duktiga och det var mycket jämnt mellan dem. Det visade sig också att det var jämnt i toppen och det var till slut en av våra patruller som fick pris för sin 6:e plats. Mycket bra gjort med 34 anmälda patruller! Scouterna verkade mycket nöjda med dagen och fick årets Roslagens-dag-märke som ska sys på på den högra armen på scoutskjortan. Vi tackar också familjerna Kais och Jemsby för hjälpen med skjutsning och hämtning i Skavlöten!

Det är inget scoutmöte idag utan vi ses nästa måndag på scoutbryggan för mer segling.


Hänt hos Småfåglarna 4 maj 2015

Hellre Glupafallet än vittrorna

Dagens program var segling med kårens Optimistjollar. Det var lite regnigt men eftermiddagens starka vid hade lagt sig lite, så därmed var det bra seglingsväder.

Vi började som vanligt med samling och närvarokoll och sedan hade vi en ordentlig genomgång av hur Optimisten riggas och hur man drar skotet och sträcker seglet. Det var ju första gången för många. Vi pratade även om ordningsreglerna på sjön och vid bryggan. Sedan blev det dags att sjösätta och segla ut. Det gick bra att segla och fram emot klocka åtta var det dag att segla in mot bryggan, för det tar en stund att få upp alla båtar och att rulla ihop segel och att ställa in alla saker.

Vi påminner nu om att det är dags för scouterna att redovisa sin Majblomman-försäljning!

Vi ses på lördag för övernattning i tält vid Scoutstugan och Roslagens dag på söndag.


Hänt hos Småfåglarna 27 april 2015

Den lilla kraftmätningen

Ikväll skulle krafter mätas, både muskler och hjärnkraft. Vi gjorde ett litet mini-Roslagens Dag med fyra stationer. På en skulle patrullen ta sig en lång sträcka genom att gå på två brädor. Man fick inte nudda marken! I skogen fanns ett naturspår där kunskapen om träd, fåglar, karttecken och blommor testades. En annan station handlade om knopar och hur de skulle användas - allt från rosett till skotstek. Samla poäng genom att kasta livlina på olika hinkar var också en utmaning.

Patrullerna fick också poäng för hur de "uppförde sig" - tävlar man i patrull är det viktigt att alla både hinner med och får vara med.

Alla var jätteduktiga, och vi hade en skön vårkväll utanför ett nystädat Oskarsborg. Ett stort tack till alla er som var med och sjösatte båtarna och fixade runt stugan!

Örsö-lägret i sommar Nu är det dags att anmäla sig till sommarlägret på Örsö och betala in anmälningsvagift! Vi behöver veta hur många scouter som kommer med. För Småfåglarnas del handlar det om tisdagen den 4/8 till torsdagen den 6/8. Vi samlas då på kajen i Vaxholm på tisdagsmorgonen och scouterna hämtas i Vaxholm runt middagstid på torsdagen av er. Information finns här: www.danderydssjoscoutkar.se/Örsö Information om anmälan: www.danderydssjoscoutkar.se/upload/Lagerbrev_1.pdf

På måndag är det SEGLING! Vi ses på scoutbryggan i slutet av Soltorpsvägen 18.30-20.30 (förlängt möte). Varma kläder, regnbyxor och flytväst gäller!


Hänt hos Småfåglarna 20 april 2015

Mattis sätter rövarna på prov

I måndags samlades Småfåglarna för en sk Organisse. Dvs varje patrull får ett stort antal poängsatta uppgifter att utföra på viss tid. Det gäller alltså att samarbeta och fördela uppgifterna mellan sig.

Eftersom det är mycket spring i benen blev det först fem snabba varv runt Haparanda.

Därefter samling i patruller. Varje patrull hade en ledare att fråga om det var problem.

Sedan satte alla igång att lösa uppgifter som:

Ge alla ledare varsin kram

Vilken färg är det på det lilla röda huset vid parkeringen?

Knyt ihop två olika tjocka rep och tala om vad knopen heter!

Osv.

Två patruller hade ett väldigt flyt i sitt samarbete och jobbade på snabbt och lyckades lösa alla uppgifter inom 40 min. De andra två hann inte riktigt med, kanske ville någon göra många uppgifter själv, kanske hade man svårt att hitta ett riktigt bra samarbete.

Vi pratade igenom vad som gått snett innan vi gjorde vår gnista.

Om två veckor tävlar vi på Roslagens Dag och då gäller det verkligen att hjälpas åt i patrullen.

På söndag städar vi i och utanför scoutstugan samt sjösätter våra båtar. Vi hoppas att så många som möjligt kan vara med och medsänder inbjudan.


Hänt hos Småfåglarna 13 april 2015

Hur brett är Helvetesgapet?

Gårdagens möte hette "Hur brett är helvetesgapet" och gick ut på att scouterna skulle mäta sina egna personliga mått, för att med hjälp av dem kunna uppskatta olika sakers längd.

Efter att ha lekt pepparkakskull gick alla patruller iväg med varsin ledare för att ta reda på sina personliga mått. Vi mätte bl.a. vår längd och hur långt det är mellan fingertopparna om vi håller armarna rakt ut. Vi konstaterade att dessa två mått i stort sett är lika! Sedan tog vi reda på hur många myrsteg som behövs för att komma en meter och hur många vanliga steg vi går på 10 meter osv. Med hjälp av detta skulle scouterna sedan uppskatta tex hur bred cykelvägen är, hur långt huset är och hitta olika föremål med en viss längd.

Det var otroligt roligt att se vilken aktivitet det var under kvällen och vad duktiga alla var!

Vi avslutade kvällen med att en annan ledare, Gunnel, kom och berättade om majblommorna. De scouter som ville fick sedan ta med sig majblommor hem för att sälja. Vi vill påminna om att ni föräldrar är ansvariga för att kontrollera att redovisningen blir korrekt. Har man tagit hem blommor, men ångrat sig eller inte fått sålt allt man tagit hem går det givetvis att lämna tillbaka. Och får man alla sålda och vill ha fler går det naturligtvis att hämta det också!

Vi vill också passa på att informera om Roslagens dag. Det är en distriktstävling där vi tävlar tillsammans mot andra kårer i Roslagen. I år går tävlingen av stapeln i Skavlöten i Täby. Småfåglarna kommer hela dagen att följas åt tillsammans med oss ledare och gå runt till olika kontroller för att lösa uppgifter anpassade för denna åldersgrupp. Det är en dag som brukar vara mycket uppskattad av de som deltager!

I år inleder vi Roslagens dag kvällen innan med den av scouterna efterlängtade övernattningen. Nu på våren sover vi i tält utanför scoutstugan. Vi träffas alltså på kvällen den 9/5 för att sedan tävla hela dagen den 10/5.


Hänt hos Småfåglarna 30 mars 2015

Lill-Klippen får en pil i låret

Många hade listat ut att dagens möte handlade om sjukvård! Så vad passade bättre än att leka Plåsterkull en stund! Sedan var det var riktigt skönt att gå in i scoutstugan. På fyra stationer fick scouterna prova på att ta hand om en bruten arm, lära sig ABC, förbereda ett sjukvårds-memory och klura på hur man tar hand om olika sjukvårdssituationer om man är på läger. Vi avslutade med det fina memoryt.

Nästa vecka är det inget möte - påsklov! GLAD PÅSK alla!


Hänt hos Småfåglarna 23 mars 2015

Det brinner i Borkafästet

Att göra en eld med det naturen bistår med i riktigt blåsväder var en utmaning för våra Småfågelpatruller. Det kom riktiga vindbyar med jämna mellanrum, och att hitta torra grenar i halvmörkret var inte heller helt lätt. Men efter ett tag kom eldarna igång - våra scouter är jätteduktiga! Det var en mysig kväll med mycket röklukt!

Nu är det snart dags att sälja majblommor. Läsa gärna bifogade information om hur scouterna kan hjälpa andra barn genom att sälja majblommor.


Hänt hos Småfåglarna 16 mars 2015

Birk trillar i älven

15 Småfåglar samlades i entrén till Tibblebadet för simning. På det badet är alla så vänliga och tillmötesgående och vi ledare får gå in gratis.

Efter omklädning och dusch samlades vi inne i badet. Vi ropade vårt rop så det hördes över badet och satte sedan var det plums i "älven". Först var det fri badlek i 10 minuter och sedan delades gruppen i två halvor. En grupp simmade 200 m och en grupp pratade lite om badvett och simmade sedan 50 meter med kläder på. Scouterna testade även att ta av kläderna i vattnet men det var ganska svårt.

Alla klarade både 200 meter simning och 50 meter klädsim.

TACK till alla duktiga Småfåglar och väl mött på Oscarsborg på måndag.


Hänt hos Småfåglarna 9 mars 2015

Det stinker i Björngrottan

Det var en härlig vårkväll och vi började med lite kvastgubbe, favoritleken, medan det skymde.

Sedan ställde vi upp i patrullerna och gav oss på kvällens aktiviteter. En station handlade om smak, där provade vi yoghurt smaksatt med olika frukter, först en gång medan mössan var nerdragen över ögonen och vi höll för näsan, sedan med bara mössa för ögonen och slutligen fick vi också titta. Det var inte helt lätt att känna smak när näsan inte var med, någon tyckte att det smakade potatis och någon annan bara hemskt.

På nästa station utforskade vi hur det är att sakna ett sinne. Några barn i varje patrull fick ha hörselkåpor(döva), några fick ha ögonbindel(blinda) och några fick inte prata(stumma). Nu skulle patrullen hjälpas åt att ta sig igenom en enkel hinderbana där bara de stumma fick instruktioner, och sedan bytte vi handikapp, någon patrull hann tom med att prova att sakna flera sinnen. Det var inte alldeles lätt att sakna ett eller flera sinnen, men de man hade kvar blev lite skarpare efter en stund.

Därefter utforskade vi balansen, som numera anses vara ett sinne det med. Vi provade att stå med ryggen och hälarna mot en vägg(tänk mätning hos skolsyster) och plocka upp något på marken precis framför tåspetsarna (fråga barnen vad som händer!), och undersökte hur man kunde ändra positionen för att göra det lättare. Vissa patruller hann dessutom balansera på en rullande stock tillsammans - inte alldeles lätt det heller!

Slutligen undersökte vi känseln. Vi satte en hand i varmt och en i kallt vatten en stund, och flyttade dem sen till en hink med ljummet vatten. Var nu det vattnet varmt eller kallt? Till att börja med var händerna inte alldeles överens om den saken, varför blev det så?

Vi slutade som vanligt med en sammanfattning av kvällen och vår sedvanliga Gnista.

OBS! Nästa vecka är det inget möte på måndag, vi ses istället på tisdag i Tibblebadet kl 18:30. Ta med badkläder, lätta kläder för klädsim(tunna byxor och tröja), hänglås och 45:- till inträdet.


Hänt hos Småfåglarna 2 mars 2015

Grådvärgarna jobbar ihop

Samarbete stod i fokus under kvällen.

På fyra olika stationer skulle scouterna patrullvis hjälpas åt att lösa fyra mer eller mindre svåra uppgifter. På en station skulle de med hjälp av ca 10 vedträn i olika storlekar, en brädstump och en planka bygga en så hög konstruktion som möjligt. Kreativiteten flödade och diskussionerna var många och det byggdes också flera olika typer av torn. På nästa station skulle alla i patrullen stå på en ganska liten matta för att sedan, utan att någon ramlade av mattan, lyckas vända på den. Detta krävde verkligen att man pratade med varandra. På den tredje stationen skulle scouterna utan att se något hålla i ett långt rep och bilda olika geometriska figurer. Och slutligen på den fjärde stationen skulle alla i patrullen genom att hålla i ändarna på ett rep lyckas slå olika knopar.

Efter detta skulle alla småfåglar först ställa sig i alfabetisk ordning och därefter utan att prata med varandra ställa sig i längdordning. Det var väldigt kul att se hur duktiga alla var på att samarbeta!

Kvällen avslutades med en liten dragkampstävling före vår traditionsenliga gnista.


Hänt hos Småfåglarna 9 februari 2015

Rövarna på hal is

Den här veckan var det rövarna som hade hamnat på hal is, och det blev en fin kväll med glada och engagerade barn.

På en station övade vi på att kasta ut och hjälpa en nödsatt kompis med livlina på isen, inte så lätt när man har hala skridskor. Nästa station handlade om isvett och vad man ska tänka på när man ger sig ut på naturis. Fråga gärna barnen om vad de lärde sig, tex hur tjock isen ska vara för att vara säker, eller vilka ställen som kan vara extra farliga på isen. Sedan tränade vi på att dra sig själv med isdubbar och blev påminda om var isdubbarna ska finnas när man ger sig ut. På den sista stationen fick vi ledarförstärkning av David och Pontus pappa Marcus som lekte lekar - stort tack för den hjälpen! Vi avslutade mötet med en livlinestafett och som vanligt Gnistan.

Nästa vecka är det inget vanligt möte, istället är vi med på Thinking Day, som ni fått separat kallelse till. Vi samlas vid Nora Torg med hela Danderyds scoutkår och går i fackeltåg till Danderyds kyrka. Väl framme har vi en gemensam scoutgudstjänst på ca 30 min och sedan fortsätter vi in till församlingsgården där vi fikar tillsammans, får lite information och ser bilder från förra årets verksamhet, bla det årliga Örsölägret. Föräldrar och syskon är också varmt välkomna att vara med!

Hoppas att många har möjlighet att komma på måndag!


Hänt hos Småfåglarna 2 februari 2015

Ronja vårskriker och slår knut på stämbanden

Vår blir det ju så småningom men vintern visar tydligt i dessa dagar att det inte ska ske riktigt än, även fast vi gjorde vårt bästa med vårskriket. Vi ägnade mötet istället mest åt att slå knutar, eller "knopar" ,"slag" och kanske nån "stek". Knopslagning är lite svårt i början men också viktigt för seglingen och kunna bygga läger. Det är lite motorik, koncentration och tålamod. Målsättningen är att alla spårarscouter ska kunna överhandsknop, stoppåtta, råbandsknop och dubbelt halvslag om egen part. Vi lättade upp träningen med lite scoutsång och till slut hade vi en liten patrullstafett i knopslagning.

Nästa möte den 9/2 ska vi åka skridskor på Danderydsvallen. Utöver varma kläder, skridskor, hjälm och lite varm dryck, kan scouterna ta med isdubbar.

Måndagen den 16/2 ska vi fira "Thinking Day" med hela kåren. Avmarsch i fackeltåg från Nora Torg mot Danderyds Kyrka. Föräldrar och syskon är välkomna. Separat inbjudan kommer.


Hänt hos Småfåglarna 26 januari 2015

Rumpnissarna steker glödhoppor

Det kom en del snöblandat regn i stekpannorna också, men glödhopporna som stektes på stormköken blev ändå goda att avnjuta med ost och varm saft till. Vårterminen har alltså kört igång med full fart för Småfåglarna. Programmet bifogas här!


HÖSTEN 2014 - Småfåglarna i Ankeborg


Hänt hos Småfåglarna 1 december 2014

Ronja vårskriker och slår knut på stämbanden.

Ett stort gäng Småfåglar samlades denna måndagskväll utanför Oscarsborg, för höstterminens sista möte. Efter fem varv runt Haparanda (några behövde springa 7) blev det julstök i lektionssal och kök. Fantastiska lussebullar designades i olika former och fasoner. En del med många russin, en del utan. En del med mycket mjöl, en del utan.

Under jäsningen spelades det trashockey i lektionssalen, något som brukar vara mycket uppskattat. En hård kamp och välputsat golv blev resultatet.

Sedan åt vi både lussebullar och peppisar innan Loke ledde terminens sista gnista.

Vi ledare tackar för att vi fått ta hand om era barn och önskar alla en riktigt härlig och fridfull jul- och nyårshelg.

Vi hoppas vi ses i vår igen och tänker sätta igång den 26 januari. Kallelse kommer på mailen.

GOD JUL!

GOTT NYTT ÅR!


Hänt hos Småfåglarna 24 november 2014

Farbror Joakim dyker i pengabingen

I tisdags samlades ett stort gäng Småfåglar på Tibblebadet för att träna simning. En patrull simmade 200 m medan en patrull tränade isdubbar på isflak och övriga hade fri lek. Alla kämpade på tappert och det gick riktigt bra. Ni var jätteduktiga!!!!!

I vår blir det möjlighet igen att simma 200m, det är viktigt att kunna det inför seglingen.

Måndag 1 december har vi vårt sista möte för terminen. Väl mött, alla Småfåglar!


Hänt hos Småfåglarna 10 november 2014

Björnligan jobbar ihop

Programrubrikerna är alltid lite kryptiska och de som skulle jobba ihop vid dagen möte var alltså patrullerna. Efter tre rundor kvastgubbe var det patrulluppställning och sedan var det fyra stationer:

På en station skulle man ta sig över en yta utan att nudda marken. Tre små brädor fick man stå på och det var nätt och jämt att hela patrullen fick plats. Sen fick patrullen själv bestämma om det vara bra att lägga brädorna nära varandra eller lite längre ifrån. Några kastade iväg en bräda lite längre bort så att man fick hoppa dit men då var det svårt att nå den brädan när alla kommit vidare. När hela patrullen var över på andra sidan var det dags att ta sig tillbaka dit där man börjat.

På en annan stationen stod patrullen i ett led med händerna på framförvarandes axlar. Alla hade förbundna ögon utom den som var längst bak och styrde patrullen med tryckningar på höger eller vänster axel. Tryckningar som skulle skickas framåt så att den som var längst fram förstod om man skulle gå åt höger eller vänster.

På en tredje stationen var det Kims spel, som vi kallar det i Scouterna. Det var massa småsaker som patrullen fick titta på en liten stund och sen gällde det att komma ihåg så många saker som möjligt.

På sista stationen var det en långt rep. Repändarna satt fast runt magen på två scouter och sedan skulle patrullen slå en råbandsknop. Det var lite svårt att lista ut hur man skulle gå eller krypa med repet för att få ihop en riktig knop.

Vi avslutade som vanligt med Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 3 november 2014

Pluto plåstrar

Det var ett gäng glada och höstlovsutvilade småfåglar som samlades runt flaggstången i novembermörkret. Först lekte vi plåsterkull, sedan gick vi patrullvis in i Oskarsborg. Dagens tema var sjukvård. Patrullerna fick plåstra både skavsår och skärsår, inventera en sjukvårdsväska och lära sig ABC - och det var inte det vanliga alfabetet som avsågs, utan Andning, Blödning och Chock och hur man hanterar det. De fick också prova på att utrymma scoutstugan via brandstegen.

Vi ses nästa vecka!


Hänt hos Småfåglarna 20 oktober 2014

Magica de Hex rör om i grytan

Det var många som var glada att ses efter förra veckans uppehåll. Efter samling och upprop i skumrasket lekte vi pepparkakskull i lervällingen utanför Oskarsborg innan vi delade upp oss i första- och andraåringar. Förstaåringarna stannade kvar ute och repeterade stormlyktor. Nästan alla kunde både tända, hantera och släcka lyktorna. De som inte vågade alla steg, eller som inte var med får en andra chans om några veckor att visa vad de har lärt sig. När stormlyktorna var tända fick de titta på hur ett stormkök ser ut och hur det fungerar i väntan på andraåringarna som var inne och förberedde den stora överraskningen.

Andraåringarna var inne och gjorde krabbelursmet och kom därefter ut och visade sina yngre/nyare kompisar hur stormköket ska byggas ihop och vad man ska tänka på när man använder köket.

Efter lite om och men på vissa håll blev det krabbelurer och varm blåbärssoppa till alla som ville, till och med någon ledare fick smaka.

Vi avslutade som alltid med samling och Gnistan runt flaggstången där de äldre scouterna hade hissat flaggan.

Nästa vecka är det höstlov och inget möte, men vi ses som vanligt efter lovet!

Glöm inte att vi nästan alltid är ute, oavsett väder, så se till att barnen har överdragskläder och mössa/vantar nu när det börjar bli både mörkt och kallt ute!


Hänt hos Småfåglarna 10-11 oktober 2014

Knattarna på hajk

Det var ett stort gäng mycket förväntansfulla barn och ledare som träffades utanför Oskarsborg i fredags kväll. Efter en kort inledning fick förstaåringarna gå in och höra lite kort om scouternas historia för att sedan leka två lekar där det verkligen gällde att prata med varandra och hjälpas åt. Bl.a. lyckades 13 barn få plats på tre stolar!

Under tiden förberedde andraåringarna en hemlig hinderbana upp till lägerbålet där de spände upp rep mellan träden. När förstaåringarna kom ut blev de en och en hämtade av en andraåring. Förstaåringarna skulle sedan dra ner sin mössa och med hjälp av de fina instruktioner de fick från sin äldre kamrat ta sig fram längs hinderbanan som slutade vid ett träd med upphängda kolor. Därefter gick alla upp till lägerbålet där Ragnar väntade vid den sprakande brasan.

Vi hade ett traditionellt lägerbål med sång och roliga historier samt en liten ceremoni där vi delade ut halsdukar och välkomnade förstaåringarna till scouterna. Det hanns också med en hel del popcornätande innan vi promenerade ner till stugan igen.

Humöret var på topp och det hade blivit dags att fixa iordning sin sovplats för kvällen, äta en kvällsmacka och dricka oboy. När alla sedan borstat tänderna och landat i sina sovsäckar läste Titti en godnattsaga och de flesta somnade väldigt fort!

Natten var lugn och på morgonen var alla så ivriga att packningarna packades i stor hast. Efter frukost och städning blev barnen så indelade i sina patruller och gick ut för att patrullvis lära sig göra spår i skogen med hjälp av saker som finns i naturen. Alla patruller gjorde varsitt spår där de i slutet gömde en skatt. De fick sedan byta spår med en annan patrull och således hittade alla också en skatt:-)

Hajken avslutades med den sedvanliga gnistan och det var så vitt vi vet ett gäng mycket nöjda scouter och ledare som åkte hem för den här gången!


Hänt hos Småfåglarna 6 oktober 2014

Spökplumpen trevar i mörkret

Mörkret kommer tidigare nu så vi ägnade dagens möte åt lite knep o knåp, delvis utan att se så mycket.

Efter lite "kvastgubbe" lek så delade vi in i fyra grupper och gjorde olika stationer.

En station var att gruppen skulle fatta varandras händer i mitten, utan att titta, och sedan försöka trassla ut sig till en snygg ring utan att släppa taget. Lite logik och lite akrobatik.

En annan aktivitet var att stoppa ner en hand i en ryggsäck för att känna igen så många olika saker som fanns där, utan att titta.

Den tredje stationen innebar att med ficklampa från en plats lysa upp 10 reflexer som satt en bit bort ute i mörka skogen. Några spejare fick gå fram till reflexen och läsa av en bokstav. Bokstäverna bildade sedan ett ord.

På den fjärde stationen startade vi knopträningen - den klassiska scoutgrenen. Vi har ambitionen att lära ut 7 olika knopar, en heltäckande svit för de allra flesta användningarna i skogen och till sjöss. Alla klarade de 2 enklaste denna gång, så nu är det bara 5 kvar att lära under åren som spårarscout. Knopar måste tränas för att bli säker och snabb. För att scouterna ska kunna träna när det passar hemma och på mötena, så fick alla varsitt knop-rep. Det får gärna tas med på alla scoutaktiviteter, så länge det inte känns otympligt. Gärna nu till hajken, när det finns en ryggsäck eller väska att packa i. Annars påminner vi innan vi har speciella knopaktiviteter.

Knoparna vi jobbar med är (det går bra att googla för bilder på internet): -Överhandsknop -Överhands knop i åtta (stoppåtta) -Råbandsknop -Dubbelt halvslag -Dubbelt halvslag om egen part -Skotstek -Pålstek

LÄXA är att träna på "överhandsknop" och "överhandsknop i åtta".

Det ser ut som i stort sett alla kommer på övernattningen i helgen. KUL! Packa gärna i en större bag eller ryggsäck där allt får plats, så blir det enklare att hålla ordning på sina prylar.


Hänt hos Småfåglarna 29 september 2014

Farbror Kalle får vara med

Det var ett stort gäng som samlades runt flaggstången- Småfåglar, ledare, föräldrar och syskon. Efter uppropet började vi med en bingolek för att lära känna varandra bättre. Sedan fick föräldrarna gå på föräldramöte och höra allt om vad vi gör på scouterna och lite till. Småfåglarna gick ett kort frågespår, och sedan upp till lägereldsglöden för att göra pinnbröd. Så småningom anslöt föräldrarna, och kvällen avslutades med en fin gnista runt den falnande glöden.


Hänt hos Småfåglarna 22 september 2014

Oppfinnar-Jocke fixar och trixar

Först var det samling i ring och vårt avdelningsrop och sen var det upprop. Efter det tränade vi på att lära oss namnen på alla scouter. Scouterna delades i två lika stora grupper. Grupperna fick sedan stå i kö mittemot varandra men med en presenning emellan, så att man inte såg vilka som var på andra sidan. När presenningen åkte ner gällde det att vara snabbast på att säga vem som stod längst fram på andra sidan. Den sida som vann fick över en scout till sin sida. Först gick kampen fram och tillbaka en stund men sedan var det bara ena sidan som vann och till slut var alla på en sida och den andra var tom.

Sedan var det dags för dagens ämne. Alla första års-scouter gick in i Scoutstugan för att göra varsin läder-sölja. Det tog en stund och när söljan var klar tog ledarna hand om den, för den kommer att delas ut igen vid ett annat tillfälle. "Andra-åringarna" var ute och gjorde surrningar. Tre lång slanor surrades samman till en stor "trefot". Sen fortsatte de med tvärslåar för att det skulle bli stabilt. Vartefter som första-åringarna blev klara gick de ut för att titta på surrningarna.

Vi avslutade med Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 15 september 2014

Gröngölingarna kommer

Så var terminen igång med både gamla och nya scouter. Vi mjukstartade med lite prat om vad och hur vi gör ett scoutmöte. Sedan tränade vi på varandras namn med hjälp av en lek.

De nya scouterna fick sedan lära sig att tända och använda fotogenlyktor medans de äldre gjorde en brasa vid vårt vindskydd uppe i skogen. Där samlades vi alla till slut för liten lägereld, för att sjunga lite och ta reda på lite mer om varandra. När elden började falna provade vi gnistan och scoutlösen, det gick mycket bra, innan vi gick ner till Oskarsborg igen och hade avslutning.

Varje termin har vi en "fixardag" för hela kåren och föräldrar. Då hjälps vi åt att ta hand om båtar som ska tas upp på land och pyssla på Oskarsborg med sånt som behövs för att trädgården och huset ska fungera för verksamheten och inte förfalla. Inbjudan bifogas. All hjälp, även om det är del av dagen, är mycket välkommet.

Vi ser fram emot att ses igen nästa måndag! Glöm inte kontaktuppgift och allergilappen, de som inte lämnat den.

Hälsningar Ledarna


Hänt hos Småfåglarna 26 maj 2014

På kurs mot Stockholmen

Skepp ohoj.

Idag blev det tidvis friska vindbyar på Edsviken. Till skillnad från vad som är vanligast på våra seglingsmöten, då seglingen mer är av att ligga och guppa, så sattes flera besättningar på prov idag. Koll på var vinden kommer från, vända genom vinden (inte vända med vinden i aktern så det blir en gipp) och få fart åt rätt håll var utmanande. Några blev lite blöta men alla kom förstås in till bryggan, ibland med lite hjälp, och vi kunde samlas i slutet och berätta om vad vi alla lärt och upplevt. Vi ledare imponerades av hur duktiga alla var. Genom svårigheter lär man sig också, och vi ser fram emot att få nytta av lärdomarna nästa måndag som är vår terminsfinal, och troligt med lugnare vindar.

Tack ni föräldrar som hängde lite på bryggan och hjälpte till!


Hänt hos Småfåglarna 19 maj 2014

Med bananbåt till Kanarieöarna

Så stod det i programmet för dagen och översatt till Småfåglar-termer betydde det segling och bananbåtarna var nu som vanligt Optimistjollar. Det regnade på eftermiddagen men när vi samlades vid scoutbryggan hade regnet slutat. Det var molnigt och lite lagom svaga vindar, precis lagom starka för ovana Småfåglar i Optimistjollar.

Vi började som vanligt med samling och närvarokoll och då pratade vi om hur det varit förra veckan på övernattningen och Roslagens dag. Vi tittade även på vår avdelningsflagga som nu hade två nya plaketter. En silverplakett för den patrull som kom på andra plats på Roslagens dag och en bronsplakett för avdelningens tredjeplats i avdelningstävlingen.

Innan det bar ut på sjön hade vi en genomgång av hur Optimisten riggas och hur man drar skotet och sträcker seglet. Vi pratade även om ordningsreglerna på sjön och vid bryggan. Sedan blev det dags att sjösätta och segla ut. Det gick bra att segla och fram emot klocka åtta var det dag att segla in mot bryggan, för det tar en stund att få upp alla båtar och att rulla ihop segel och att ställa in alla saker.

Före gnistan var det utdelning av Majblomman-märken till dem som sålt majblommor. Sen krånglade gnistan ordentligt och först på tredje försöket gick den runt hela ringen. Vi ses nästa måndag vid bryggan!


Hänt hos Småfåglarna 10-11 maj 2014

Stenålderns natt och Roslagens dag

Det blev myclet packning uanför scoutstugan när alla spårare kommit tillhelgens möte. Vi hissade flagan och sedan tog alla patruller itu med tältuppsättning. Det blev en hel liten by utanför Oskarsborg. Patrullerna fick sedan olika uppdrag, så vi kunde samlas vid ett fint lägerbål och senare dricka choklad och äta mackor. Efter tandborstningen blev det en ganska kort natt i tälten, eftersom det var väckning redan kl 6.

Vår alldeles egna buss vänta på oss, och halv åtta gav vi oss iväg upp till Östhammar och den årliga tävlingen Roslagens dag, en tävling för hela distriktet. Småfåglarna tävlade med två patruller som under ledning av olika vikingar fick prova på roliga saker: göra upp en eld så att ett snöre brändes av, lösa knepia chiffer, kasta kålrot, hitta på ett bra sätt att samla vatten med rör m.m. Lunchen åt vi vid hembygdsgården - köttbullarna var väldigt populära.

Det var ett gäng väldigt trötta spårare som gick i mål - men vad gjorde det när vi sedan fick gå fram och hämta pris! En av patrullerna tog silver, och det tillsammans med den andra patrullens goda relultat gjorde att vi fick brons i avdelningstävlingen! Nu får vi pryda vår flagga med nya märken! Och var och en fick förstås att eget Roslagens dag-märke att sätta på scoutskjortan.


Hänt hos Småfåglarna 28 april 2014

Träning inför Urlympiska spelen

Snart är det dags för Roslagens Dag uppe i Östhammar och nu var det dags att slipa scoutkunskaperna. Efter lite lek och spring fick patrullerna i god ordning prova på olika uppgifter: kast med livlina, stormköksstafett, hämta vatten i kåsa på lina och försöka komma ihåg alla saker i Kims spel. Det gick riktigt bra, och vi hoppas på stort deltagande i Roslagens dag 11 maj.

Vi börjar med tältövernattning på lördagskvällen 10 maj. OBS att det krävs att scouterna varit med på en tältövernattning för att kunna få åka på sommarlägret ute på Örsö.

Anmäl gärna deltagande i Roslagens dag per mejl, även om ni inte kan lämna talong och pengar förrän på måndag!

Nästa måndag är det dags för segling vid vår brygga vid Soltorpsvägens slut nere i Edsviken. Mötet är förlängt, 18.30-20.30. Ta på varma kläder, flytväst, regnställ och stövlar. Regnställsbyxor är bra även om det inte regnar - det blir lätt blött i optimisterna.

Ha nu en skön Valborg!


Hänt hos Småfåglarna 7 april 2014

Kossan Mura stukar svansen

Bli inte förvånade om era barn börjar riva i bilen efter en sjukvårdskudde att inventera eller lägga familjemedlemmar i konstiga ställningar på golvet. Det är bara efterdyningar av sjukvårdsmötet i måndags. Efter en intensiv ambulanslek med mycket spring och tutande, gick vi in för att fördjupa oss i skavsår, tryckförband, sjukvårdsutrustning och stabilt sidoläge. Kunskaper man måste bättra på hela livet, så be gärna scouterna att berätta och visa!

Nu är det påsklov i två veckor, men vi ses igen den 28 april. Dessförinnan ses vi den 27 april, då vi hoppas att många scouter och föräldrar kan komma och hjälpa till med att sjösätta våra segelbåtar och städa lite runt scoutstugan.

GLAD PÅSK!


Hänt hos Småfåglarna 31 mars 2014

Pappa Ben surrar som ett bi och trasslar in sig i spindelnätet

Vi samlades som vanligt runt flaggstången. Först var det småfåglarnas rop och sen var det upprop. När alla var på plats visade det att alla scouter var närvarande, så det var hela 25 scouter!

Först fick scouterna leka kvastgubbe runt Haparanda. Sen var det fyra stationer med lite "trassligt" innehåll. På en station skulle man öva på knopar och knyta ihop flera knop-rep så att det blir så långt som möjligt. Högst tre knopar av varje sort. Scouterna var mycket påhittiga och en del knopar godkändes men andra var mest bara trassel. På en annan station skulle man surra trefot. På tredje stationen skulle scouterna med förbundna ögon lägga ut ett långt rep i en fyrkant och på den fjärde var det en liten hinderbana där scouterna fick hjälpa varandra att ta sig fram.

Söndagen den 27 april är det Sjösättning och Vårstädning. Då är alla välkomna att hjälpa till; Scouter och föräldrar. Information med inbjudan bifogas.

Nästa vecka är det möte som vanligt vid Oskarsborg. I slutet av mötet kommer vi dela ut Majblommepaket till de scouter som vill vara med och sälja majblommor. (Information om majblomman skickades ut i förra "Hänt hos småfåglarna").


Hänt hos Småfåglarna 24 mars 2014

Sten mäter en uroxe och väger flinta

Veckans tema var mått och vikt.

Vi värmde oss lite i kvällskylan med att leka Pepparkakskull som i familjen Hedenhös variant blev ”Statsministern jagar Stella”. Så småningom var alla varma och benen lite fattigare stillsammare.

Dagens uppgifter handlade om vikter och mått i fyra patrullstationer där vi samlade personliga mått som kan komma väl till pass, bl a steg och hur man kan ta reda på hur hög flaggstången är, funderade på hur en hävstång fungerar och kan användas, och slutligen också pratade om vikter och varför det inte alltid är det som är störst som är tyngst.


Hänt hos Småfåglarna 17 mars 2014

Mamma Knota känner sig fram i grottan

Efter en inledande lek, där Sten agerade kullare och Flisa de kullades hemliga befriare, var det dags för alla småfåglar att jobba med sina sinnen, med målet att upptäcka vilken stor betydelse dessa har.

Patrullvis besökte scouterna fyra stationer. På en station lotsades en patrullmedlem med förbundna ögon, från en punkt till en annan, endast med hjälp av kompisarnas anvisningar om "hitåt".

På en annan station stack var och en ned handen i en väska med olika föremål. Med hjälp av känseln gällde det att identifiera ett garnnystan, en läderbit, en hammare, ett äpple, en sked, en tallkotte, en leksaksspindel m.m. Svårighetsgraden ökade när kompisarna i patrullen plockade bort någon sak och "kännaren" skulle försöka komma på vad som saknades.

En tredje station handlade om testa smaklökarna. Saltgurka var nog det minst populära på menyn, men många småfåglar gillade såväl sura citroner som bitter choklad och söta katrinplommon. Svårast att lista ut vad det var - ja, den ligan vanns av den färska ingefäran.

Den fjärde stationen fokuserade på både hörsel och luktsinne. Scouterna övade på att blunda, vara tysta och lyssna efter ljud som man vanligtvis kanske inte uppfattar eller tänker på. Sedan sniffades det på kaffepulver, vitlök, jord, såpa och ättika. Tänk att det finns så olika dofter!

Engagemanget från scouterna var stort och många intressanta samtal utspann sig vid stationerna om hur viktiga våra sinnen är.


Hänt hos Småfåglarna 11 mars 2014

Pappa Ben blir urblöt

Ett stort gäng Småfåglar samlades i entrén till Tibblebadet för simning. På det badet är alla så vänliga och tillmötesgående och vi ledare får gå in gratis.

Vi ropade vårt rop så det hördes över hela badet och satte sedan igång med simningen, patrull för patrull. Det gällde att simma 200m och sedan valfri längd med kläder på samt testa att ta av kläderna i vattnet.

Under tiden tränade en patrull livräddning med boj och två patruller lekte. Så snart simmarna var färdiga byttes patrullerna om.

De flesta fick ihop sina 175-200 m denna gång och är godkända för segling.

De som inte varit med någon simgång behöver ett intyg från er föräldrar som intygar att man kan simma 200 m eller att ni lämnar er tillåtelse till segling. Prata gärna med oss ledare och gå några gånger till simhallen och träna! Ett intyg vill vi gärna ha så fort som möjligt.

Det blev stressigt på slutet och en röd tröja och ett par lila byxor försvann i röran. Om någon fick med sig dessa plagg hem är vi tacksamma om ni hör av er.

TACK till alla duktiga Småfåglar och väl mött på Oscarsborg på måndag.

Ledarna


Hänt hos Småfåglarna 3 mars 2014

Stella och Hedenhösarna jobbar ihop

Denna dag värmde vi upp oss med att leka Komma och Komet. Kompass och Kompis och kom hit kunde man också höra, men då skulle man inte springa. Eftersom det ofta är mycket spring i benen blev det fem varv runt Haparanda före samlingen vid patrullstenarna.

Nu skulle här jobbas ihop. Alla patruller fick ett papper med 25 uppgifter värda olika poäng som skulle utföras under ca 40 minuter.

Det fanns lite olika tankar kring vad samarbete är. Några tyckte att det är viktigt att alla får göra allt, några fördelade på ett tidigt stadium de uppgifter som skulle göras och kunde ge många poäng. Det skulle knytas knopar, man skulle hitta barr och kunna tala om från vilket träd, man skulle mäta Oscarsborg, fördela russin till patrullens medlemmar mm. Ledarna gillade speciellt uppgiften: Ge alla ledare varsin kram.

När tiden gått ut pratade vi om samarbete och passade sedan på att dela ut märket tända till våra förstaåringar och matettan till andraåringarna. Vi har många förstaåringar som egentligen är andraåringar (dvs första året på scouterna men födda -04). Alla ni som varit med och tagit båda märkena ska förstås ha dem, men det reder vi ut nästnästa gång. För på måndag har vi inget möte utan vi simmar istället på tisdag på Tibblebadet. Samling i entrén 18.30. Ta med hänglås och 40 kr i entréavgift, badkläder, handduk och RENA kläder till klädsim.


Hänt hos Småfåglarna 18 februari 2014

Thinking Day

1907 grundades scouting av Robert Baden Powell. Scoutverksamheten var bara till för pojkar från början men fru Olave Baden Powell startade senare scouting även för flickor. De hade båda sina födelsedagar den 22 februari och det kom också att bli deras bröllopsdag, och sedermera en högtidsdag för flickscouterna, och en dag då man tänker på scouter i hela världen. Danderyds Sjöscoutkår var från början en flickscoutkår och en gammal tradition har varit att samlas med fackeltåg till kyrkan där vi läser scoutlagen och har märkesutdelning.

Väldigt många scouter från hela kåren samlades på Nora Torg, och gick i ett långt och sprakande vackert fackeltåg till kyrkan, där vi hade vår traditionella ceremoni. Sedan blev det fika och bildvisning i Församlingens hus. Vi ledare tycker det var kul att så många var med trots att det var "fel" dag för scoutmöte.

Ha nu ett riktigt skönt sportlov, så ses vi 3 mars igen!


Hänt hos Småfåglarna 10 februari 2014

Sten och Flisa på hal is

Trots avsaknad av vinterväder i övrigt, kunde vi i alla fall skrinna runt på "nästan" helt frusen is i duggregnet. Utöver lite fri åkning och lekar på isen pratade vi om isvett, testade isdubbarna och kastade räddningslina. Slutligen tävlade patrullerna i stafett med sina nya kunskaper i isdubbs-ålning och kast med räddningslina.

Här är också en påminnelse om att nästa vecka är det inget måndagsmöte. Istället ses vi på tisdag 18.00 på Nora Torg, tillsammans med övriga scouter och föräldrar i kåren för att fackeltåga till Danderyds kyrka och fira Thinking day.


Hänt hos Småfåglarna 3 februari 2014

Barna Hedenhös slår knut på Hårfagres svans

Småfåglarnas program i måndags började med halsdukskull ute.

Scouterna stod bredbent i en cirkel samtidigt som en av dem sprang runt cirkeln och kastade in en halsduk mellan någons fötter. Den som fick halsduken kastad till sig plockade upp den och lämnade sin plats för också springa runt ringen och under den turen kasta ifrån sig halsduken till en annan kompis. Den som kom först till den tomma platsen ställde sig där och så fortsatte springandet för ständigt nya scouter som fått halsduken.

Sedan gick vi in och Småfåglarnas fyra patruller - Blåmesarna, Domherrarna, Sädesärlorna och Talgoxarna - besökte fyra stationer i olika rum i Oskarsborg. På varje station mötte de ledare och fick öva på olika scoutnyttigheter.

En station handlade om att lära sig sköta en fotogenlykta, en annan om att kunna sätta upp och packa ihop ett stormkök, en tredje om att slå knopar - överhandsknop, råbandsknop och dubbelt halvslag - och en fjärde om att lösa ett hemligt meddelande.

Kvällen avslutades som vanligt med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 27 januari 2014

Urax spårar i urskogen

Det var många förväntansfulla småfåglar som samlades i måndags. Nästa alla hade skidor med sig och en del var så ivriga med skidorna att de hade dem på redan vid samlingen. När alla var klara med skidorna åkte vi iväg längs gångvägen ner mot ängarna och golfbanan. Först åkte vi längs skogen och sen åkte vi in i skogen på en av stigarna. Där var det sämre med snön och efter en stund kom vi ut på golfbanan. Efter en stund tog vi en paus med lite medhavd varm dryck.

Efter paus bar det hemåt men det var var inte raka vägen utan vi åkte lite hit och dit på vägen. Det var lite blåsigt men tillbaka vid Scoutstugan var det nog ingen som frös. Man håller värmen uppe med lite skidåkning. Vi avslutade med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 21 januari 2014

Det luktar buffel och smakar rök

Det var full aktivitet vid stekpannorna under kvällens möte. Småfåglarna skulle steka glödhoppor. nästan som på stenåldersvis, i en torr stekpanna på stormköket. Det gick riktigt bra, även om det blev "kolbullar" ibland, men efter en stund mumsades det på hoppor med ost och varm saft - en riktigt bra början på vårterminen som ska gå i Hedenhösarnas tecken.

Vi vill gärna påminna om er om att inte lämna era barn ensamma vid scoutstugan innan någon ledare kommit. Vänta gärna in oss, särskilt nu i vintermörkret!

Nästa vecka ska vi åka längdskidor. Scoterna ska ta med sittunderlag och varm dryck. Pannlampa och skidor om man har - annars kommer vi att ha en gående grupp också.


HÖSTEN 2013 - Småfåglarna i Valleby


Hänt hos Småfåglarna 9 december 2013

Saffransmysteriet

Alla Småfåglar hade nog listat ut dagens program: lussebak! Efter 5 varv runt Haparanda var det dags. En patrull vid varje bord i lektionssalen samt Blåmesarna i köket. En halv sats deg per patrull. Kreativiteten flödade: allt från katter till bokstäver och russinbomber dök upp på plåtarna. Under gräddningen gick scouterna en tipspromenad med den äran.

Gräddningen är inte helt lätt att få till på begränsad tid, men detta år blev de flesta bullar klara för avsmakning. Kanske kom det hem några till er föräldrar också.

Vi ledare tackar för denna termin och hälsar alla välkomna till våren som startar upp 20 januari om inget oförutsett inträffar.

Julklappstips: en scoutskjorta! Spårarscouter behöver inte ha en skjorta - halsduken räcker bra - men det kan kanske var kul att få en i julklapp. Köps på www.scoutshop.se/scoutdrakt (tyvärr hög orderavgift - gå gärna ihop!) eller direkt hos Scoutkansliet på Fridhemsgatan 8, se ssf.scout.se/stockholm/om/scoutkansliet/.

En riktigt GOD JUL önskas er alla!


Hänt hos Småfåglarna 2 december 2013

Lasse och Maja följer spår

Programmet i måndags handlade om djur och djurspår. Efter den inledande leken, som var tunnelkull, gick patrullerna till fyra olika stationer. På varje station fick de bekanta sig med några olika djur och deras spår, både fotavtryck – som ju är lätta att se nu när det är vinter och snö på marken – och bajs.

Djuren som vi lärde oss att känna igen spåren av var mindre skogsmus, ekorre, hare, räv, rådjur och älg. Riktigt älgbajs fanns att beskåda på en av stationerna. Scouterna ritade spårstämplar och spillning för att komma ihåg hur dessa ser ut. Och så berättade de om tillfällen när de själva sett djur i naturen. Det var spännande för både scouter och ledare att höra om dessa möten med vilda djur!

Därefter lekte vi en lek där alla scouter fick en lapp på ryggen. På lappen stod namnet på ett djur. Scouterna skulle sedan lista ut vad det stod på lappen genom att gå fram till en kompis och ställa frågor om sig själv. “Har jag horn?” “Äter jag bara växter?” osv. Frågorna fick bara besvaras med “ja” eller”nej”. När man trodde att man visst vem man var gick man till en ledare och talade om det. Om det var rätt fick scouten en ny lapp och leken fortsatte.

Mötet avslutades som vanligt med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 11 november 2013

Villervalla i Valleby

Det var lite kryptiskt med namnet på dagens möte men meningen med det var att det skulle bli lite ordning på villervallan genom att man samarbetade i patrullerna. Efter lite spring var det patrulluppställning och sedan var det fyra stationer.

På en station skulle man rulla små bollar på s.k. hålkälslister, dvs smala skålade lister. Listerna var ca 1 meter långa och när den första listen tog slut gällde det att nästa var plats, osv. Det var ganska svårt och lätt för bollen att ramla av.

På nästa ställe skulle man ta sig över en yta utan att nudda marken. Två eller tre små brädor fick man stå på och det var nätt och jämt att hela patrullen fick plats. Om någon trampade på marken fick hela patrullen börja om och när man var framme på andra sidan var det bara att ta sig tillbaka.

På den tredje stationen stod patrullen i en rad med händerna på framförvarandes axlar. Alla hade förbundna ögon utom den som var längst bak och styrde hela alltet med tryckningar på höger eller vänster axel. Tryckningar som skulle skickas framåt så att den som var längst fram förstod om man skulle gå åt höger eller vänster.

På fjärde stationen skulle patrullen stå i en rad med benen isär så att det gick att rulla en boll mellan benen. Fort skulle det gå också.

Sen var det hela avdelningen som skulle ställa upp sig i bokstavsordning. Först var det bara efter förnamnet och då gick det ganska bra. Sen var det efternamnet men då la vi ledare ut en rep som scouterna skulle ha minst en fot på hela tiden. Om man nu skulle flytta framåt eller bakåt, det kunde man bara kontrollera med dem som stod närmast intill. Det tog lite tid innan all var på plats.

Vi avslutade som vanligt med Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 4 november 2013

Sjukhusmysteriet

Första mötet efter höstlovsveckan började med sjukvårdstema. Först ambulanskull utomhus - full aktivitet! Sedan blev det patrullindelning och mötet fortsatte inomhus med fyra stationer. Tryckförband, stabilt sidoläge och minnesleken Kims spel med sjukvårdsprylar. På den sista stationen fick patrullen planera en liten sketch med sjukvårdstema.

När alla var klara blev det teater! Patrullerna spelade upp sina sketcher om olyckor och hur de skulle hanteras: cykelolycka, brand, fallskada och överfall av björn (!). Alla var jätteduktiga och pjäserna blev mycket uppskattade.

Vi avslutade som vanligt med Gnistan.

Vi ledare vill gärna påminna om att ni inte kan köra upp till scoutstugan och lämna barnen. Bilarna får inte köra längre än till parkeringen vid Båtsmanstorpet - inte ens om man är försenad! Det är många barn och vuxna i rörelse runt scoutstugan! Tack för er hänsyn!

Vi ses på måndag igen.


Hänt hos Småfåglarna 21 oktober 2013

Cafémysteriet

Varför smakar allt så mycket godare utomhus? Och ännu godare om man lagat själv! Många Småfåglar hade redan listat ut att det var matlagning som var dagens tema, och trots den kyliga kvällen riggades stormköken upp. Andraåringarna gjorde krabbelursmet som sedan stektes till goda kakor, och förstaåringarna gjorde blåbärssoppa. Upptäckarscouterna, som också har möte på måndagarna, frestades av de goda dofterna från våra kök.

Mötet gick fort, och vid samlingen efteråt lottade vi ut två sovpris. Det var så många som sov gott på morgonen vid vår hajk, att vi fick lotta ut de två campingkuddarna!

Nästa måndag är det höstlov - inget möte. Vi ses igen 4/11.


Hänt hos Småfåglarna 7 oktober 2013

Detektivbyrån knåpar i skumrasket

Idag höll vi på med knopar och knutar av olika slag. Knopen är ett viktigt hjälpmedel för att kunna använda rep o linor på båtar och vid olika byggen i skogen.

För dagens övningar delade vi in oss i tre patruller (indelning bara för i kväll). Vi tränade lite på uppställningar och hur vi vill kunna ha genomgångar med gruppen. Ingen brist på glädje, energi och sprallighet i gänget, vilket är kul, men lite av stökighet kan vi behöva begränsa ibland. Vi hade tre övningar idag. En var knopträning med överhandsknop, överhandsknop i åtta, råbandsknop, vissa gjorde dubbelt halvslag och kanske någon pålstek hanns med. En annan övning var "knuten", som går ut på att gruppen står i ring och utan att titta försöker fatta två av kompisarnas händer. Sedan ska gruppen, utan att släppa taget om de händer man fått tag i, trassla ut knuten så att gruppen står i en ring. En tredje aktivitet var att följa ett 40 m långt rep genom skogen och räkna alla olika knopar som fanns längs repet. Sedan gick vi tillbaka längs repet och tittade på de olika knoparna och pratade om vad de änvänds till.

Det var en härlig kväll, det blev mörkt men varmare än vi varit vana vid på sistone, och nu ser vi fram emot att ses igen på övernattningen till helgen!


Hänt hos Småfåglarna 31 september 2013

Föräldramysteriet

Oj, så många vi var som samlades runt flaggstången! Jättekul att så många föräldrar hade möjlighet att vara med!

Vi började med bingo! Det var knepigt att hitta någon som hade hund, någon som hade en lillasyster och någon med blå ögon, men till slut fick alla bingo! Då försvann föräldrarna in i scoutstugan för att få scoutinformation, och alla spårare gick mörkerspår i skogen. När det var klart tändes fotogenlyktorna och vi gick upp till lägerbålet och grillade pinnbröd. Mums! Föräldrarna anslöt runt lägerelden, och vi slutade med en JÄTTESTOR gemensam Gnista.

På söndag är det båtupptagning. Det går bra att dyka upp även om man inte anmält sig!

Bifogad är inbjudan till scouternas övernattning. Glöm inte att ta med lappen på måndag, så att era scouter får nattspana!


Hänt hos Småfåglarna 15 september 2013

Eldmysteriet

Det var väldigt spännande för oss ledare och för våra andraåringar att få hälsa våra nya spårarscouter välkomna i måndags, samt att påbörja en termin i Valleby.

Dagens möte hette Eldmysteriet, men efter vårt rop och upprop ville vi ju först bekanta oss med varandra. Vi lekte lite namnlekar och stackars ugglan Albert kastades runt mellan oss och blev lite blöt under detta. Efter fem snabba varv runt Haparanda (vårt förråd) för att bli av med springet i benen gick våra andraåringar iväg för att göra upp eld på lägerbålsplatsen. Våra nya spårare fick i mindre grupper pröva att tända och släcka en fotogenlykta samt att gå med den. Vi pratade lite eldvett och hur man ska placera och bära en lykta som brinner.

Sedan gick vi tillsammans upp till lägerbålet som precis lyckats komma igång. Vi sjöng, ropade lägerbålsrop och fick höra några roliga historier innan vi efter att ha gjort Gnistan, gick tillbaka till scoutstugan Oscarsborg.

Tänk nu i höstvädret på att vi är ute de flesta möten, så – kläder efter väder!


VÅREN 2013 - Småfåglarna på Hogwarts


Hänt hos Småfåglarna 3 juni 2013

Eskader mot Hemligheternas kammare

Terminens sista möte bjöd endast på fin vind på Edsvikens vatten. Efter samling och upprop riggades Optimisterna och sen var det dags att segla ut. Det var fri segling men scouterna hade en uppgift att utföra. De skulle segla fram till följebåten och där göra scouthälsning sittande. Då fick man en belöning. Sen var det dag att segla in mot bryggan och då var det motvind. Nu visade det sig om man kunde kryssa eller inte. När båtarna var avriggade och allt var i ordning hade vi samling med märkesutdelning. Greta och Joel fick även "närvaropriset". De har varit med vid flest möten under terminen.

Efter gnistan var det sedan saft eller te/kaffe och bullar och kakor. Föräldrarna fick också smaka.

Nu tar vi sommaruppehåll. 12 scouter ses igen i augusti för året läger på Örsö. Vi skickar senare under sommaren ett mail med lite mer information inför lägret. Den som inte har lämnat hälsokort för lägret kan fylla i detta, scanna in och skicka till Lägerchefen Åsa Neumann (asa.neumann@bahnhof.se).

Vi tackar alla våra småfåglar för det här året och återkommer till hösten och hoppas att vi ses då!

Full storm på Hogwartssjön

Seglarkväll på Edsviken!

När vi samlades på bryggan hade solen försvunnit men vinden var kvar! Bra för scouter i optimister.

Innan det bar ut på sjön hade vi en 15 minuters genomgång av hur en optimist riggas, ordningsregler på sjön ( undvik krock!) och lite om hur man gör för att komma dit man vill och inte bara som vinden vill.

Sedan blev det dags att sjösätta och ge sig ut på sjön. Målet var att segla i en åtta runt två bojar och nu märkets det att saker och ting började falla på plats. Dom flesta tog sig både fram och tillbaka som dom ville.

Efter en skön kväll dog vinden ut och dimman rullade in, det gjorde mindre då vi ändå var klara för avslutning. En fin gnista fick bli slutpunkten för den här gången.

Väl mött nästa måndag vid bryggan och meddela gärna hur många som tänker komma på kåravslutningen den 2:a juni.


Hänt hos Småfåglarna 13 maj 2013

Segling på Hogwartssjön

I måndags samlades vi alla småfåglar på bryggan för en segling med fin vind och bra väder. Vi började med en kortare genomgång av vad vi har för regler vid bryggan som tex. Krocka inte med varandra, Vattenkrig mellan båtar är inte okey och segla inte iväg så att du inte ser bryggan.

Därefter bar vi ut alla optimistjollar och riggade på dessa alla jobbade på och vips var alla ute på Edsviken och seglade. Det blåste ganska bra så några scouter tyckte nog att det lutade och gick lite väl fort ibland.

Vi hade en härlig seglingskväll allihopa och hoppas på fler sådana kvällar, kanske redan i morgon mellan kl.1830-2030 när vi har nästa seglingsmöte vid bryggan.

Nu när skolterminen börjar ta slut är det dags för en kåravslutning som i år är den 2/6 då finns chansen attträffa alla andra scouter i kåren och ha kul, inbjudning bifogas.


Hänt hos Småfåglarna 3-4 maj 2013

Trollkarlstävling. Övernattning och Scouternas Dag

Vi var ett gäng glada och mer eller mindre uppspelta scouter och ledare som träffades på fredagskvällen. Vi började med att hjälpas åt att resa tälten och "flytta in". Därefter gick vi upp till elden och hade ett mysigt lägerbål. Det berättades roliga historier och sjöngs för full hals innan vi gick in i scoutstugan för oboy och en kvällsmacka. Sedan var det dags att göra sig i ordning för natten och krypa in i tälten.

På lördagen blev det en ganska tidig väckning för att hinna plocka ihop alla saker och ta buss och t-bana in till Gärdet där tävlingen började klockan 10. På Scouternas dag deltog i år scouter från kårer runt om och i Stockholm. Våra scouter var denna dag indelade i två patruller som gick tillsammans hela dagen, men tävlade var för sig. I deras åldersgrupp, spårarscouter, tävlade 54 patruller! Tävlingen bestod av sex kontroller där scouterna på olika sett skulle samarbeta för att lösa uppgifter som att flytta hönor och ägg från en punkt till en annan med rep. Vid en kontroll skulle man kunna sina fiskar och en av patrullerna hade en fiskexpert i gänget som såg till att man fick ihop 100 p! Vid Lullas kontroll skulle man flytta golfbollar på en planka och båda patrullerna kom på fiffiga knep. Det handlade också om att känna till källsortering och personliga mått. Vi är så stolta över våra scouter som under dagen gjorde mycket bra ifrån sig. Domherrarna kom tvåa av totalt 54 patruller och Blåmesarna något utanför de tio bästa! Efter en händelserik dag var det ett gäng trötta men glada scouter som återvände till scoutstugan.


Hänt hos Småfåglarna 22 april 2013

Elevhemsexamen på Slytherin

Efter fem uppfriskande varv runt Haparanda gällde det att slipa formen till Scouternas Dag den 4 maj. Patrullerna skulle besöka 6 kontroller. Till de flesta kontrollerna kom patrullerna i god ordning, några riktigt militäriskt, detta ger nämligen 10 p. Sedan skulle man visa stabilt sidoläge och bygga bår av slanor och jackor, man skulle fylla i tipsfrågor, smaka rå potatis och lite annat smått och gott, lösa chiffer och slå knopar, bygga en hög vedstapel och köra en samarbetsövning (organisse). Poängen presenteras vid övernattningen, lapparna blev blöta av det strilande regnet, men våra småfåglar var duktiga och flera patruller samarbetade mycket bra. Några behöver finslipa samarbetet och tänka på att alla i patrullen har roligare om man hjälps åt.


Hänt hos Småfåglarna 15 april 2013

Hermione reder ut trasslet

Detta var rubriken för måndagskvällen och vad det skulle innebär visade sig snart. Vi började med den populära leken kvastgubben för att rasta av lite rörelseenergi.

Sedan var det dags att ta sig an uppgifterna som rörde sig om att slå knopar på olika sätt. Istället för att sitta själv med en tamp och träna på olika knopar, så blev det istället 3 olika stationer med knopträning i kombination med samarbetsträning. Vad betyder det? Jo på en station knöts scouterna ihop två och två med en tamp och fick en luva över ansiktet. Nu skulle man slå en råbandsknop! Inte helt enkelt skulle det visa sig...

På ett ställe var ett rep var också knutet runt en stolpe, på mitten, så att två ändar var fria. Två scouter skulle nu slå en råbandsknop med hjälp av kompisarnas instruktioner. Knepigt, vad betyder dra där och ta uppåt? På en station fanns ett långt rep och hälften av patrullen tog tag i ena ändan och resterande den andra änden på repet. Nu gällde det att slå en jätteknop utan att tappa taget om repet!

För att variera trasslandet fanns också en station där vi tränade att kasta hansa-lina (livlina) till nödställda (nåja) brunnslock. Efter hand ökade pricksäkerheten och vi provade att öka avståndet till målet. Mycket trassel blev det också när tre scouter samtidigt kastar linan i kors....

Avslutningsvis hade vår sedvanliga gnista och sedan delades majblommor ut till de som var intresserade av försäljning.


Hänt hos Småfåglarna 25 mars 2013

Husalferna trollar i trangiaköket

Den här veckan var det åter dags att prova på att laga mat på stormkök. Efter att ha lekt "Bommen kommer" fick 2-åringarna gå in i köket och patrullvis knåda ihop degarna för att göra Glödhoppor. Det var både mjöligt och kladdigt, men resultatet blev bra:-) Under tiden fick 1-åringarna bekanta sig lite närmare med stormköken. Lära sig att sätta ihop och plocka i ordning dem för att slutligen tända dem och förbereda matlagningen.

Därefter var det dags att trycka ut små platta bröd av degen och steka dem i lite smör. Humöret var på topp och det lagades mat och åts under mycket prat och skratt. Kvällen avslutades sedvanligt med Gnistan.

Våren har sakta börjat visa sig och det är snart dags för majblommeförsäljningen som Danderyds sjöscoutkår deltar i. Det är dock helt frivilligt att deltaga. Med detta mail följer ett informationsbrev med mer information.

Även om det känns avlägset just nu är det även dags att börja fundera på scoutlägret på Örsö i sommar. Det är ett läger för hela kåren och Småfåglarna åker ut på tisdag morgon den 6 augusti från Vaxholm för att sedan återvända dit på torsdag kväll den 8 augusti. På lägret bor vi i tält och all mat lagas ute i det fria. Väl på Örsö finns tid för både segling, bad och annnat roligt. Om man vill vara med måste man betala in 300 kronor senast den 15 april för att preliminäranmäla sig. Se närmare information i medföljande brev.

Vi önskar alla scouter och deras föräldrar en riktigt Glad Påsk och på återseende den 8 april.


Hänt hos Småfåglarna 18 mars 2013

Besök hos madame Pomfrey

Att madame Pomfrey håller på med sjukvård var det många som visste. Och vad skönt det var att ett sjukvårdsmöte passar bäst inomhus! Vi gjorde Följa John på isen i vintervinden, men sen gick vi in i scoutstugan och tränade på stabilt sidoläge, tillverkade ett sjukvårdsmemory, spelade Kims spel och övade på tryckförband. Sedan avslutade vi med att spela en omgång memory med fina och spännande sjukvårdsbilder.


Hänt hos Småfåglarna 12 mars 2013

Professor Dumbledore tar sig vatten över huvudet

Vi var inte så många som samlades denna ruggiga marskväll inne i varma Tibblebadet. Men efter att ha ropat vårt Småfågelsrop så det hördes ut över badet så kunde vi sätta igång. Patrullerna simmade sina 200 m två och två och kämpade på tappert . Medan två patruller simmade tränade de övriga två klädsim och plötsligt blev det väldigt tungt att simma… Man fick också testa att ta av sig kläderna i vattnet!

Vi hann även träna livräddning och isdubbar på flytblocket innan det blev dags att trycka en ganska blöt gnista och försvinna in i bastun en stund. På något sätt blir det alltid lite stressigt på slutet så alla hann inte med den av föräldrarna beställda hårtvätten!

Nu önskar vi alla småfåglar några fina marsdagar innan vi ses igen på måndag. Och dessa kalla dagar: Kläder efter väder!


Hänt hos Småfåglarna 21 februari 2013

De vises sten

Vi samlades på Nora torg, spårarscouter och upptäckarscouter. Det var samling redan kl 18 och lite svårt att hinna i tid. Till slut hade vi blivit ett långt tåg. Alla barn som ville fick hålla varsin fackla och det var lite läskigt, men vinden höll sig lugn. Det är så stämningsfullt med fackeltåget mot kyrkan!

Efter att ha släckt våra facklor i snö eller vatten intog vi våra platser i kyrkan. Thinking Day firas egentligen den 22 februari, då föddes scoutings grundare Lord Robert Baden-Powell, samt hans fru som grundade flickscouterna. Med Thinking Day menas att vi tänker lite extra på alla de miljoner scouter som finns i världen. Under ceremonin invigdes också andraårs-upptäckarna.

Efter kyrkan samlades vi i församlingens hus. Utmanarscouterna hade bakat goda kakor som serverades. Under tiden pågick ett bildspel med bilder från vår lägerplats Örsö.

Kårordföranden berättade om kommande sommarläger samt delade ut diplom till de tre scouter i kåren som sålde mest majblommor förra året. Majblommor kommer vi att sälja även i vår.

Nu hoppas vi att alla Småfåglar har ett härligt sportlov så ses vi på måndag igen!


Hänt hos Småfåglarna 11 februari 2013

Ron på hal is

Is var temat och vi samlades på Danderydsvallen där började med vårt rop. Efter ett par, tre uppvärmande varv runt planen var vi redo att börja.

Vi delade upp oss i patruller och sedan fick vi träna oss på att dra upp en kamrat som trillat ned i en vak med hjälp av livlina. Inte så lätt att dra upp någon när man inte själv fick något vidare fäste med skridskorna men med envishet kommer man ju långt!

Vissa patruller provade också att dra upp en ledare, det var tungt och det krävdes att alla patrullen samarbetade för att lyckas.

Vi fick också prova på att dra upp oss själva ur en vak med hjälp av isdubbar. Sen var det dags att gå in och värma sig i omklädningsrummet och där fick höra om isvett och säkerhet på isen.

Sedan var det fri åkning och skridsko-kull tills det var dags att avsluta med en isgnista (det var fler än en som hade svårt med balansen på isen) innan vi avslutade för kvällen.


Hänt hos Småfåglarna 4 februari 2013

Den flammande bägaren

Vi började som vanligt med samling och upprop vid flaggstången. Efter det var det några rundor kvastgubbe runt Haparanda. Sedan delades scouterna i förstaåringar och andraåringar. Andraåringarna hade tidigare inte fått lyktmärket så nu fick alla visa att kunde fotogenlyktan med alla dess delar, hur man tänder och fyller på bränsle, vad som skall användas till bränsle och hur man gör rent glaset mm. Förstaåringarna fick gå upp till eldplatsen och försöka göra upp eld. Vi hämtade torrt granris i skogen och hade både torr ved och tidningspapper med oss, men det var ändå svårt att få eld.

Med ledarhjälp lyckades det, så när andraåringarna kom upp till eldplatsen så sprakade en fin brasa. Vid brasan berättade vi några historier och sjöng lite, bl a scoutsången som vi behöver öva lite på till det som kallas för Thinking Day och som firas den 22 februari. Sen grillade vi marshmallows.

Före avslutning med gnistan var det utdelning av lyktmärken till alla som nu klarat märket.


Hänt hos Småfåglarna 28 januari 2013

Med Hagrid på skidor i förbjudna skogen

Följaktligen samlades vi som vanligt men med den skillnaden att nästan alla hade skidor på sig. Kul också att så många kom. Vi delade in oss patrullvis och åkte sedan ut i den förbjudna skogen, dvs ut på fältet bortåt golfbanan. Alla klarade skidåkningen galant. En ganska imponerande uppvisning! Det var också mysigt att åka i halvmörkret och göra egna spår. Fyra kontroller med olika teman var placerade längs banan: Knopar, karta, djurspår och chiffer. Det sistnämnda har vi inte övat särskilt mycket på, men det gick ändå ganska bra. Vi bifogar chiffret. Kolla om mamma eller pappa klarar det utan hjälp. När vi så småningom återvände till Oskarsborg var det ingen som frös. Sedvanlig avslutning med gnistan som denna gång verkade gå åt fel håll...

OBS 1: I förra "hänt hos"-mailet skrev vi att lägret i sommar kommer at äga rum vecka 33. Det var fel. Rätt vecka är vecka 32. Som vanligt åker vi till Örsö utanför Ljusterö och våra scouter stannar tre dagar (två nätter). Exakt vilka veckodagar är ännu inte bestämt.

OBS 2: Vi bifogar en inbjudan till till vårt traditionella firande av Thinking Day som i år blir torsdag den 21 februari. Efter ceremonin i kyrkan samlas vi i församlingsgården. Föräldrar och syskon är varmt välkomna!


Hänt hos Småfåglarna 21 januari 2013

Julgransplundring i Gryffindors elevhem

Vid samlingen kring flaggstången kunde vi konstatera att alla Småfåglar kom ihåg avdelningsropet och att vi denna termin ska vara en del på Hogwarts. Harry Potter-tema alltså.

Nu skulle vi börja med en riktig julgransplundring! Vi lekte sista paret ut i snön utanför Oscarsborg. Sedan vidtog dansen kring den vita flaggstångsgranen. Det var musikanterna från Oskarsborg, räven raskar, enerissnåret, karusellen och så skickade vi upp ett par raketer. Under "nu är glada julen slut" tog vi oss ner till två träd där det hängde en massa lappar med bokstäver på. Varje patrull skulle tillsammans pussla ihop sin färg till ett ord där skatten fanns. Det var inte så lätt, men gick till slut. Mandariner och en liten godissamling utgjorde skatten. Den delades upp rättvist av samtliga patruller. Inne i Oskarsborg drack vi saft och åt kakor och pratade om vårens aktiviteter.

Nästa gång ska vi åka skidor och det vore roligt om många av småfåglarna hakar på. Om man har svårt att få tag i skidor så finns det en grupp som promenerar också. Varma kläder förstås!

Vi delade också ut vårens program, vilket även bilägges i detta mail. Några kommentarer om programmet:

Den 12/3 ska vi simma på Tibblebadet. Scouterna måste kunna simma 200 m för att vara med på seglingarna i vår - annars gäller inte kårens försäkring. Vi vill verkligen uppmana till lite simträning framöver så att alla kan vara med och segla!

Sommarens läger på Örsö kommer troligen att äga rum vecka 33. Mer information om vilka dagar Småfåglarna ska vara med kommer så fort datum är fastslaget.

Vi hoppas på en kul termin tillsammans med alla våra spårarscouter!


HÖSTEN 2012 - Småfåglarna i Ankeborg


Hänt hos Småfåglarna 3 december 2012

Farmor Anka och Mårten Gås i julstöket

Det var bistert kallt men snöigt vackert när vi samlades utanför Oskarsborg för terminens sista möte. Efter några varv runt Haparanda gick vi in och satte igång med lussebullebak. Det var många fantasifulla skapelser som hamnade på plåtarna! Medan bullarna stod i ugnen ledde Jonas och Mats leken "Julbordet". Så fick alla patruller dekorera sina bord riktigt julfint för att sedan festa på bullar, pepparkakor och saft. Vi avslutade med utdelning av simmärken och gjorde en julig gnista.

Nu är terminen slut, och vårterminen börjar den 21 januari.

Några föräldrar kanske vill ge en scoutskjorta i julklapp, vi har fått en del förfrågningar om var man köper skjortor. Man köper scoutskjortor från www.scoutvaror.se/skjortor.html. Tyvärr har de en hög fraktavgift, så gå gärna ihop och köp. Om någon vill ta på sig det, skickar vi gärna ut en sådan förfrågan på mejllistan.

På Fridhemsgatan 8, Stockholms scoutdistrikt, har de ett begränsat antal skjortor, se www.ssf.scout.se/stockholm/service/scoutvaror/, men där är det bäst att ringa och kolla först.


Hänt hos Småfåglarna 26 november 2012

Musse Pigg får mystiska meddelanden

Scouterna listade snabbt ut att de mystiska meddelandena var olika slags chiffer-meddelanden. Efter lite lek och spring utomhus gick vi in och tittade på olika sätt att skriva chiffer-meddelanden. Efter en stund lämnades det hemliga meddelanden mellan patrullerna. Ett meddelande löd: Halv åtta är det samling i stora salen. Alla hade löst detta och i salen spelade vi trashockey. Det blev många vilda duster. Scouterna får berätta hur det går till.


Hänt hos Småfåglarna 20 november 2012

Farbror Joakim dyker i pengabingen

Ett gäng badsugna Småfåglar samlades på Tibblebadet. Vi ropade vårt rop så det ekade, delade upp oss i patruller, och hoppade. Vi hade tre stationer: simning 200 meter, prova på att ta sig uppför ett isflak och fri lek. Alla simmade bra, och de som inte klarade 200 meter har vårterminen på sig att träna innan vårens seglingar börjar. Då är det ett försäkringskrav att man ska kunna simma 200 meter.


Hänt hos Småfåglarna 12 november 2012

Björnligans reptrick

Mötet i måndags hade rubriken ”Björnligans reptrick”.

Meningen var att lära sig och öva på några knopar. Därför började vi för ovanlighetens skull inomhus. Vi gick igenom några av de viktigaste knoparna som är viktiga att kunna för att t.ex. förtöja båt eller ha som stopp så att skotrepet inte far iväg genom blocket. Fråga gärna om din scout kommer ihåg någon av knoparna.

Sedan gick vi ut och övade mer, men hade också lite vanliga replekar. På en station satte vi ihop hela patrullen som hopbundna i benen fick ta sig fram på en hinderbana. På en annan station gällde det att tillsammans, men med förbundna ögon lägga ett långt rep i en fyrkant. Inte så lätt ...


Hänt hos Småfåglarna 5 november 2012

Kajsa plåstrar om Kalle

På mötet i måndags hände mycket saker som hade med säkerhet och sjukvård att göra när Cajsa plåstrade om Kalle.

Denna kväll hade vi fyra stationer där scouterna bland annat pratade om hur man gör när det brinner innomhus och hur man då tar sig ut. Då passade vi på att pröva utrymningsstegen och på riktigt klättra ut ur huset. Vi övade också stabilt sidoläge och fria luftvägar.

Utomhus fick scouterna lära sig att känna igen olika brännbara vätskor (T-sprit, bensin, fotogen) och också se lite praktiska övningar för hur man släcker en eld. Vi gick t.ex. igenom att olika brandsläckare släcker brand i olika material och provade även olika metoder att släcka en brand (vatten, kvävning).

Följ gärna upp hemma med att prata om hur ni har det med brandsläckare och brandvarnare hos er.


Hänt hos Småfåglarna 22 oktober 2012

Magica de Hex rör i grytan

Nu har Småfåglarna delats upp i fyra patruller: Blåmesarna, Domherrarna, Sädesärlorna och Talgoxarna. Men just denna kväll blev uppdelningen istället förstaåringar och andraåringar. Förstaåringarna skulle ta märket "Tända" och lära sig om eld och fotogenlyktor. Andraåringarna skulle laga krabbelurer på stormkök. Allting gick jättebra, och vi avslutade mötet med att smaska på välstekta krabbelurer och nyponsoppa.

Nästa måndag är det höstlov = inget möte.

Vi skickar med en inbjudan till en spännande Ljusfest i scouternas och Kulturskolans regi.


Hänt hos Småfåglarna 12-13 oktober 2012

Natt i Ankeborg

Ett stort gäng förväntansfulla Småfåglar samlades på fredagskvällen utanför Anke-, nej, vi menar Oscarsborg, vår scoutstuga. Då det fanns mycket spring i benen, fick alla springa av sig runt Haparanda. Sedan gick våra förstaåringar in i stugvärmen, medan andraåringarna förberedde kvällens aktiviteter. Förstaåringarna fick lära sig om scoutrörelsen och göra lite koncentrationsövningar.

Efter detta ledde ansvarsfulla andraåringar våra nya Småfåglar upp mot lägerbålsplatsen. Men förbundna ögon var det lite läskigt, men andraåringarna ledde alla säkert upp till en sprakande brasa. Här berättades det roliga historier och åts popcorn. Högtidlig utdelning av halsdukar till alla förstaåringar och utdelning av spårarmärket till andraåringarna. Sedan väntade varm choklad och mackor.

Alla hittade därefter sina sovplatser i stora salen och myste en stund innan läggdags. Efter sagan om äppelmaskarna Sniff och Snuff somnade alla småfåglar och sov exemplariskt hela natten. Vem som vann sovtävlingen Vem sover längst vet vi vid nästa träff.

Väckning halv 8 och frukost. Efter hoppackning av sovsäckar, liggunderlag och udda strumpor gick alla ut. Flaggan hissades och därefter lade vi spår till skatter.

En riktig dundergnista avslutade stughajken.

Nu vilar vi oss till den 22 oktober då vi ses igen!

Tack för en härlig hajk!


Hänt hos Småfåglarna 8 oktober 2012

Knattarna jobbar ihop

På gårdagens scoutmöte stod samarbete i fokus. Efter en inledande lek delades scouterna in i fyra grupper som skulle passera fyra stationer. På den första fick scouterna titta på en bricka med saker under en minut. Sedan lades en duk över sakerna och det gällde att tillsammans komma ihåg så många som möjligt. På den andra stationen var det en slags bollstafett på tid där det gällde att komma fram till hur gruppen skulle vara så snabb som möjligt, tex stå nära varandra och inte kasta för hårt osv. På den tredje stationen gällde det att organisera sig för att slutligen få upp hela gruppen på en stol utan att röra marken. Och på den fjärde stationen skulle gruppen tillsammans hålla upp en rockring på sina pekfingrar utan att den tippade.

Efter detta blev det ett litet race mellan grupperna där alla scouter hade knutit ihop benen med sina gruppkompisar. Då gällde det verkligen att samarbeta för att komma framåt och inte ramla.

Vi avslutade med en lek och den traditionsenliga Gnistan.

Scouterna var på ett strålande humör och jobbade väldigt bra tillsammans! Nu laddar vi för övernattningen på fredag-lördag:-) Vi vill också passa på att påminna om att det INTE är något scoutmöte nu på måndag den 15/10. Vi skickar även med det senaste medlembrevet från kåren.


Hänt hos Småfåglarna 1 oktober 2012

Farbror Kalle får vara med

Det var en stor grupp med alla småfåglar och ett tiotal föräldrar som samlades utanför Oscarsborg. Vi ropade vårt småfågelsrop högt över Danderyd. För att värma upp oss lekte vi pepparkakskull. Sedan gick föräldrarna in för att få information om scouting och vår verksamhet. Scouterna var ute och delades upp i fyra grupper med både andraåringar och förstaåringar i varje. Sedan gick grupperna ett spår och följde lyktstolparna ner mot golfbanan och svarade på tipsfrågor om scouting och vår verksamhet.

Sen tände vi fotogenlyktor och gick upp till lägerbålet där en fin glöd väntade. Alla fick en bit pinnbrödsdeg och så försökte vi grilla. Efter en stund anslöt föräldrarna så att att även de fick grilla pinnbröd.

Det tar tid att få pinnbröden klara men de blir godast om de får grilla länge på lagom värme.

Vi gjorde sedan en avslutande gnista medan vi tittade kunde sedan titta på elden. Föräldrarna var också med så det var en extra stor grupp. Gnistan tog lång tid men kom fram till slut.


Hänt hos Småfåglarna 24 september 2012

Oppfinnarjocke fixar och trixar

Vi inledde mötet med upprop och en glad namnlek för att försöka lära oss känna igen varandra och komma ihåg alla namn. Sedan gick vi in i scoutstugan Oskarsborg. Alla nya scouter gjorde varsin fin lädersölja - men - när den var klar tog ledarna hand om den, för den kommer att delas ut igen vid ett annat tillfälle. "Andraåringarna" gjorde jättefina nyckelringar i makramé.

Vi avslutade med en lek och Gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 17 september 2012

Gröngölingarna kommer

En hel skara gamla och nya Småfåglar samlades runt flaggstången. Sen blev det upprop med många nya namn som vi ska lära oss. Alla barn fick kasta runt en papegoja, den som tog emot fick säga sitt namn och sen kasta vidare. Det är svårt att lära sig vad alla heter och vi får träna mer! Sedan delade vi in oss i grupper. Andraåringarna gick upp till lägerbålsberget för att göra upp ett lägerbål, medan förstaåringarna fick lära sig sköta en stormlykta. Sedan blev det ett mysigt lägerbål tillsammans i den mörknande skogen.


VÅREN 2012 - Småfåglarna i Smurfskogen


Hänt hos Småfåglarna 28 maj 2012

Smurfning på djupt vatten

Terminens sista möte bjöd endast på svaga krusningar på Edsvikens vatten, men entusiasmen hos våra scouter var det inget fel på. Nu har vi börjat lära oss hur sjösättning och riggning går till och vi provar att segla med nya kamrater i båtarna. Idag blev dock paddlarna flitigt använda. En boj placerades nära kaninholmen och sedan gällde det att segla ut till bojen och hämta en bit tamp som satt fast knuten där. De som kom tillbaka med sin tamp fick ett pris!

Ingen misslyckades med det. Sedan hade vi fri segling och paddling, och här och var uppstod spontana små stänkkrig. Följebåten fick inte jobba förrän på slutet då vissa behövde bogsering till bryggan.

Väl tillbaka på land hade vi prisutdelning och sedan avslutande saft och bullkalas. En och annan förälder lät sig också väl smaka.

Nu tar vi sommaruppehåll men kanske ska några med till Örsö för härliga lägerdagar i augusti.


Hänt hos Småfåglarna 21 maj 2012

Seglig smurfning

På mötet i måndags sken solen och vinden var så där lagom stark. Alla ville ut och segla, optimistjolle eller stora Fabola båten.

Vi övade lite på båtdelar innan vi äntrade våra båtar och styrde ut på sjön. Övningen för kvällen var att få båten runt en halvvindsbana med 2 bojjar, halvvindsbanan tränar både slag och gipp samt ochså hur man ska manövrera för att inte krocka med andra båtar. Alla scouter klarade detta lysande. I allt svagare vind återvände alla till bryggan och vi avslutade som vanlgt med gnistan innan vi gick hem.

I detta mail bifogas inbjdan till kåravslutningen den 3/6 vid scoutbryggan, hoppas att många småfåglar kan komma.

Nästa möte är terminens sista och direkt efter mötet så har vi ett lägermöte inför Örsölägret där ni får svar på alla era lägerfrågor.


Hänt hos Småfåglarna 14 maj 2012

Smurfig segling

Det var riktigt blåsigt när Småfåglarna samlades till året första segling vid bryggan i Edsviken. Först gick vi igenom och pratade om vissa regler som gäller när vi är vid bryggan och när vi seglar. Redan på kajen ska flytvästen på och gå ut på bryggan gör man bara när man ska iväg med sin båt. Man får aldrig segla så långt bort att man inte kan se scoutbryggan. Sedan riggade vi på och efter visst besvär kunde de första komma ut och segla. Några barn seglade med en ledare i kårens nya, lite större båt; Fabola Campus. Tur var det också att vi hade en bra följebåt med motor för det var en del som behövde bogsering för att komma ut från grunt vatten eller som kommit för nära någon brygga.

På måndagar seglar även en avdelning med upptäckarscouter. De seglar i kårens två-kronor så det var mycket folk och full fart vid bryggan. I stort sett var alla kårens båtar ute samtidigt. En härlig seglingskväll! För Småfåglarna gick allting bra och det var ingen som plurrade eller välte med sin båt.

Vi samling och avslutning kunde scouterna även beskåda avdelningsflaggan - nu med tre nya märken från Roslagens Dag påspikade.


Hänt hos Småfåglarna 5-6 maj 2012

Smurfarna tältar

Övernattning och Roslagens dag

På lördagskvällen träffades ett gäng uppspelta och förväntansfulla scouter och ledare utanför scoutstugan för att börja med att resa de tält vi skulle bo i under natten. Stämningen var hög redan från början och scouterna kom till slut överens om vem som skulle sova var i tälten. Därefter gick vi alla upp till eldningsplatsen för ett traditionsenligt lägerbål. Efter mycket sång, roliga historier och rop var det dags för kvällsmacka och avrundning av kvällen. Efter en del tissel och tassel i tälten blev det till slut tyst i tälten.

Natten blev kall, men de flesta klarade kylan riktigt bra och det var förvånansvärt pigga scouter som gjorde sig redo för att tävla på Roslagens dag på söndagen. Efter transport till Lidingö delade vi upp våra scouter i två patruller som tävlade var för sig. Tävlingen bestod av sju kontroller där scouterna fick visa sina kunskaper samt hur bra de kunde samarbeta. Det var allt från sjukvård till att slå knopar till att kasta livlinor (eller klubba ner kaniner som några scouter uttryckte det). Mellan stationerna hann vi med både lunch- och fikapauser i skogen.

Våra scouter gjorde oss mycket stolta och visade hur otroligt duktiga de är. Båda patrullerna fick medalj! Av ca 25 tävlande patruller i samma ålder kom vi på plats 2 och 10! (De tio första fick medalj). Detta var så bra att avdelningen kom på 2:a plats totalt! Vi fick således med oss hela tre medaljer att fästa på vår avdelningsflagga!

Det var med andra ord ett gäng väldigt nöjda och glada scouter och ledare som begav sig hemåt på eftermiddagen. Många med en längtan efter att det ska komma ett nytt Roslagens dag väldigt snart!

Påminner också om att det inte är några scouter ikväll. Nästa gång vi ses är således den 14/5 och då är det segling som står på programmet. Vi träffas på bryggan utrustade med flytväst, regnkläder och stövlar. Tänk på att tiden är ändrad till 18.30-20.30.


Hänt hos Småfåglarna 23 april 2012

Skogssmurfen smurfar i naturen

Tänk att det lät bli att regna och faktiskt var lite varmt i går kväll när småsmurfarna tränade in för Roslagens Dag. Patrullerna besökte i samlad fint uppställd ordning resp kontroll. Kontrollerna påminde om hur det kan vara under Roslagens Dag. Vid en kontroll fick man träna att kasta livlina, vid en obemannad kontroll fanns 7 tipsfrågor, vid en annan skulle man med råbandsknop eller skotstek para ihop rätt flagga med rätt land, vid en kontroll skulle man på dockor redovisa sina sjukvårdskunskaper, vid en kontroll testades samarbetet genom att bygga ett så högt vedträdstorn som möjligt. Den populäraste kontrollen var dock smakkontrollen där Anna-Karin bjöd på blåbär, hallon, melon och annat gott.

Vi tyckte patrullerna jobbade fint ihop, vilket bådar gott för Roslagens Dag.

Alltså 5-6 maj övernattning i scoutstugan och sedan bil till Lidingö för start i distriktstävlingen Roslagens Dag, där vi tävlar i patruller och går tillsammans med ledarna. Har du glömt att anmäla dig så maila omgående till vår mailadress - maila gärna om ni inte kan delat också - så vi vet. Skriv också om du kan köra dit på söndagsmorgonen eller hämta på eftemiddagen. Vi är tacksamma om vi själva får planera skjutsandet för att undvika att samma föräldrar måste köra två vändor. Kuvert med pengar kan lämnas vid övernattningen.

Kan man bara vara med på Roslagens Dag måste man anmäla det också. Det kostar inget, men scouten måste ha med EGEN MATSÄCK.

Kommande måndag ses vi kanske vid Valborgsbrasan, dock INTE vid scoutstugan, mötet inställt pga Valborg och första maj.


Hänt hos Småfåglarna 16 april 2012

Hur lång är en smurf ?

Temat för dagens möte var att jobba med personliga mått och att uppskatta vikt och volym. Först sprang vi av oss lite med kvastgubbe runt Haparanda. Sen blev det att jobba patrullvis.

Personliga måtten som mättes var kroppslängden, avstånd mellan utsträckta händer, tumme, avstånd tumme till lillfinger, underarm (armbåge till lillfingerspets. Allt mättes och antecknades i ett protokoll. Sen var det steglängd och scouterna fick räkna hur många steg som behövdes för 5 meter och för 20 meter. I tre hinkar fanns vatten; 1 liter, 2 liter och 4 liter. En sten som väger ca 1 kilo lades fram.

Sen fick scouterna använda sina mått. Patrullen skulle hitta tre pinnar i olika längd, hitta en enkilos sten och hälla upp tre liter vatten i en hink. Sen skulle de mäta Haparanda på längden och bredden och även avståndet mella två träd och omkretsen på ett av träden. Alla jobbade fint och de flesta hittade de rätta måtten med hjälp av sina personliga mått.

Efter mätandet och måttövningarna fick scouterna information om Majblommeförsäljning.

Mötet avslutades Gnistan och sen fick barnen hämta ut paket för Majblommeförsäljningen. OBS att försälningen är absolut frivillig. Om någon har hämtat ut paket och vill ändra sig är det bara att lämna tillbaka. Om någon vill ha fler paket går det bra att hämta ut på måndag.


Hänt hos Småfåglarna 2 april 2012

Småfågelsmurf

Den här kvällen gick det ut på att lösa väldigt många olika uppgifter på ganska kort tid.

Uppgifterna gav olika poäng och var av helt olika karaktär och olika svåra. Samtidigt för många för att allt skulle hinnas med.

Vi kallar det organisationstävling. En bra övning i planering och fördelning.

Efter en kort genomgång om vad man ska tänka på för att det ska gå bra, satte alla igång med samma stora entusiasm som vanligt. Full aktivitet på scoutgården! Patrullerna delade in sig i mindre grupper och alla jobbade hårt.

Exempel på några av de 38 uppgifterna:

Maxpoäng (omöjlig att nå) var 300 poäng.

Det visade sig att vi kanske underskattade våra scouter. Det gick riktigt bra och allra duktigast var patrullen Domherrarna som samlade ihop hela 225 poäng! De andra var inte långt därifrån.

Nu önskar vi ledare alla scouter och deras föräldrar en riktigt Glad Påsk!

Nästa gång ses vi den 16 april.


Hänt hos Småfåglarna 26 mars 2012

Olyckssmurfen smurfar plåster

Vi samlades som vanligt för vårt avdelningsrop för att därefter värma upp med leken "ett, två, tre stjärna". För ovanlighetens skull gick vi sedan in för att genomföra kvällens uppgift.

Gruppen delades in i sina fyra patruller. Varje patrull fick höra en kort historia som slutade med en olycka. De skulle sedan hitta på och träna in en liten scen för att visa vad man ska göra i den uppkomna situationen.

När barnen kände sig nöjda samlades alla i stora rummet för att spela upp sina scener. Vi fick först se en trafikolycka och hur man ska agera om man är först på plats. Därefter följde en olycka med en skridskoåkare i en vak, en person som fick kokande vatten över benet och sist en person som skar sig i handen med en kniv. Efter varje scen följde en kort diskussion om vad man måste tänka på i uppkomna situationer. De tragiska olyckorna till trots verkade alla ha väldigt roligt och det skrattades mycket under kvällen.


Hänt hos Småfåglarna 19 mars 2012

Vilsesmurfen hittar rätt

På scoutmötet igår var tanken att träna på några vanliga karttecken. Efter att ha sprungit oss varma i pepparkakskull fick patrullerna i uppdrag att rita en karta över området kring Oskarsborg. Till sin hjälp hade de en mall med olika karttecken.

Därefter skulle de skriva ett meddelande till sina kompisar i de andra patrullerna, gömma meddelandet och markera på sin karta var de gömt det. Det resulterade i väldigt kluriga meddelandet i form av b.a. gåtor och chiffer.

Sedan fick patrullerna byta kartor och hitta och lösa meddelandena. En insikt scouterna gjorde var att om inte kartan var tillräckligt detaljerad gick det inte att hitta meddelandet ...

Efter att ha sprungit oss lite varmare i en kortare lek avslutade vi som vanligt med gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 15 mars 2012

Blötsmurfen plaskar

Vi samlades ett glatt gäng småfåglar på Tibblebadet i torsdags kväll. Efter vårt rop simmade scouterna patrullvis sina 200m och det gick bra. Alla kämpade tappert. Efter det gick de som hade kläder till klädsim upp och bytte om. Det var lite konstigt att hoppa eller kliva i med kläderna på och det kittlades när man simmade. Men de flesta simmade 50 m, Samuel simmade hela 100 m, så nu vet vi att det går att simma med kläderna på!

Jonas och Mats pratade badvett och vi fick träna livräddning på en docka. Det blev även tid för lite plask och lek.

De scouter som inte simmat sina 200 m med avdelningen måste inför seglingsgångerna i vår lämna ett intyg från er föräldrar att scouten kan simma 200 m, vilket är ett krav för segling i våra optimister.

Vi ses på måndag igen, vanlig tid, vid scoutstugan!


Hänt hos Småfåglarna 5 mars 2012

Repsmurfen på styva linan

Vi började ute med samling och upprop. Sen sprang vi av oss lite och tränade styrbord, babord och se upp för bommen mm. Sen gick vi in.

Repsmurf på styva linan - det betydde att träna knopar. Men vi hade vi även en station med genomgång av Optimistjollen och alla delarna i den och hur skotet och seglet ska vara för att man ska kunna segla. En hel Optimistjolle med segel och allt var uppställd i stora salen. En ytterligare station handlade om vad som är viktigt att komma ihåg när man är vid bryggan eller ute och seglar.

Nästa vecka är det inget möte på måndagen utan det är istället på tordagen den 15 och då är det bad på Tibblebadet i Täby. Samling där 18.30.


Hänt hos Småfåglarna 20 februari 2012

World Thinking Day

Vi samlades vid Nora Torg för att fira World Thinking Day med fackeltåg till kyrkan, där vi hade en scoutceremoni och delade ut märken till ledare. Sedan gick vi till nya församlingsgården för fika och lägerbildsvisning.

World Thinking Day firas av scouter världen över den 22 februari (så den riktiga dagen är idag). Den dagen var både Lord och Lady Baden Powells födelsedag. Lord Baden-Powell föddes 1857 och hans hustru Olave 1889. Ända sedan 1924 har den här dagen firats som en dag då vi tänker på våra scoutkamrater jorden runt och på scoutrörelsens grundare. Några år senare bildades också fonder genom insamling av pennyslantar eller andra småmynt bland scouter och scoutledare. Dessa fonders avkastning har sedan använts till att starta eller vidareutveckla scouting i nya länder.

Nu är det dags för sportlov! Vi ses igen den 5 mars.

Smurfa lugnt i snön!


Hänt hos Småfåglarna 13 februari 2012

Eldsmurfen smurfar rök

Som vanligt började vi scoutmötet i måndags kväll med vårt avdelningsrop, sedan körde vi snabbt igång med kvällens övningar:

Att hantera fotogenlyktor och att göra upp eld samt en hel del runtomkring det.

Både fotogenlyktor och eldning verkar vara en av de mer populära aktiviteterna.

Följaktligen satte alla igång med stor iver. Efter att ha visat vilken koll de har på lyktorna, blev det eldning. Alla patruller lyckades efter varierande besvär få igång varsin riktigt fin brasa i snön och brände sedan snabbt av det snöre som vi spände över elden. Mysfaktorn var ganska hög vid brasorna. Sedan svarade scouterna på några tipsfrågor som handlade om eldning och så’nt. Era barn verkar ha koll. Vi bifogar frågorna här i ett execl-ark så att även ni vuxna kan se om ni är lika duktiga. Svar finns i flik 2 om ni känner er osäkra, :-)

Kvällen avslutades sedan med gemensam brasa, vi övade scoutsången och gjorde gnistan. Men den kom av sig denna gång. Nytt försök nästa möte.


Hänt hos Småfåglarna 6 februari 2012

Det luktar och smakar smurf

Vi började ute med vårt småfågelrop, för att sedan akta oss för kvastgubben i en springlek runt förrådet.

Temat för kvällen var sinnen och oj vad sinnen som övades... Småsmurfarna övade på att känna igen fågelsången från avdelningens småfåglar(Blåmes, Domherre, Sädesärla, Talgoxe), smakade och luktade på diverse kökskryddor för att identifiera dessa. I stora lekrummet byggdes en hinderbana som scouterna skulle ta sig igenom med förbundna ögon. Känseln prövades med påsar fyllda med knopar och andra saker som skulle kännas igen genom tyget.

Vi avslutade gemensamt med scoutsången och gnistan.


Hänt hos Småfåglarna 30 januari 2012

Småsmurfar på hal is

I måndags debuterade småfåglarna på isen på Danderydsvallen.

Efter ett värmande öppningsrop fick alla snabbt åka tio varv för att få upp värmen, för det var friskt om näbben.

Vi delade upp oss i patruller och sedan fick vi träna oss på att dra upp en kamrat som trillat ned i en vak med hjälp av livlina. Inte så lätt att dra up någon när man inte själv fick något vidare fäste med skridskorna.

Vi fick också prova på att dra upp oss själva ur en vak med hjälp av issdubbar. Sen var det dags att gå in och värma sig i omklädningsrummet där fick höra om isvett och säkerhet på isen.

Sedan var det fri åkning på slalombanan tills det var dags att avsluta med en isgnista (det var fler än en som hade svårt med balansen på isen) innan vi avslutade för kvällen.

Glöm inte anmälan till Thinking Day den 20 februari, föräldrar och syskon är också välkomna!


Hänt hos Småfåglarna 23 januari 2012

Kökssmurfen smurfar glödhoppor

Denna vinterkväll ekade vårt rop över nejden – nästan ! Det var mycket snöbollskänsla i småfåglarna så vi började med att kasta prick med snöbollar i hinkar vid patrullstenarna. Blåmesarna fick hela 33 träffar.

Därefter fick patrullerna välja en bra plats och sätta upp stormköken. De större patrullerna fick två kök var. Nu skulle det stekas glödhoppor. En del ville ha dem brända, andra inte. Trots att det var lite kallt om fingrarna blev det många fina och goda glödhoppor att smaska på. Varmt tack till de kökssmurfar som ställde upp i köket!

Så gjorde vi vår Gnista och tackade för kvällen.

Nästa gång ses vi vanlig tid på DANDERYDSVALLEN. Medtag skridskor, hjälm och isdubbar om du har. Varma kläder!


HÖSTEN 2011 - Småfåglarna i djungeln


Hänt hos Småfåglarna 5 december 2011

Julstök i människobyn

Kvällens sista rop ekade över Danderyd och alla Småfåglar ropade sina patrullnamn högt och ljudligt.

Efter fem varv runt Haparanda för att få bort lite av springet i benen gick vi in. Varje patrulledare fick nu portionera ut varsin bit saffransdeg till sina patrullkompisar. Sedan bakades det små och stora kransar, katter och lite mer ovanliga figurer och många plåtar fylldes.

I väntan på gräddningen spelade vi trashockey i stora salen.

Därefter blev det bull- och pepparkakekalas. Det var mycket goda bullar och Joseph såg till att ledarna inte blev utan.

Vi tackar alla Småfåglar med föräldrar för en trevlig termin och önskar alla en riktigt GOD JUL.

Vi ses igen den 23 januari 18.30 och kom ihåg – kläder efter väder – då kanske snön har kommit!!!

Ett tips: Det är kanske någon Småfågel som önskar sig en scoutskjorta i julklapp, att sätta sina nya märken på. Den kan beställas från scoutvaror.se. De har en ganska hög orderavgift - sambeställ med kompisarna! www.scoutvaror.se/index.php/klader/scoutdrakt.html


Hänt hos Småfåglarna 28 november 2011

Natt på Vargklippan

Efter samling och upprop gick vi upp i skogen, alla tillsammans. Det var ganska mörkt och vi hade inga av scoutstugans utelampor tända för vi ville ha det så mörkt som möjligt. I kraftledningsgatan genom skogen försökte vi se stjärnor och stjärnbilder men det var svårt. De var lite tunna moln så stjärnorna syntes bara ibland. Vi kunde dock se Polstjärnan, Cassiopeja och Plejaderna. Karlavagnen var skymd bakom skogen.

Sen gick vi ner till scoutstugan där varje scout fick rita en flagga på ett papper och sen skriva landets namn på ett annat papper. Sen spred vi ut alla lappar på golvet i stora salen och spelade memory. Patrullerna tävlade mot varandra. En i patrullen fick gå fram när det var patrullens tur, så det gällde för alla att koncentrera sig och komma ihåg så man kunde hjälpa sina patrullkompisar.

Nästa måndag är det terminens sista möte före juluppehållet.


Hänt hos Småfåglarna 21 november 2011

Gryningspatrullen marscherar i takt

På den här veckans möte var den röda tråden samarbete, framför allt i patrullerna men även i den stora gruppen.

Efter att ha startat upp med en lek fick scouterna i sina patruller rotera mellan fyra stationer där det verkligen gällde att samarbeta.

- På den första stationen fick scouterna tända stormlyktor för att sedan följa ett spår i skogen. Eftersom det var så mörkt gällde det att vara uppmärksam dels på vad spårtecknen visade och dels på att alla i patrullen var med och hade ljus så att de såg var de gick. I slutet av spåret fanns ett hemligt meddelande.

- På den andra stationen skulle scouterna leka "lappleken". De skulle inom patrullen sätta fast så många lappar som möjligt mellan sig. På varje lapp stod två kroppsdelar tex huvud-hand.

- På den tredje stationen skulle de med vackra knopar knyta ihop benen med olika många kompisar och genom att samarbeta ta sig en viss sträcka.

- På den fjärde stationen skulle de titta på en bricka med ett tjugotal saker på för att sedan gemensamt minnas så många som möjligt.

Vi avslutade kvällen med post-it-kull samt en gemensam ring där alla skulle sitta i knät på personen bakom.


Hänt hos Småfåglarna 15 november 2011

Baloo simmar lugnt

Förra tisdagen simmade vi på Tibblebadet. Det är ett härligt bad med mycket gott bemötande, vilket gör att vi hellre åker dit än till Mörby.

En lite mindre skara än vanligt hade samlats denna kväll. Efter att ha ropat vårt rop i badet, så delade vi upp oss i patruller. En patrull simmade 200 m i bassängen som plötsligt blev 50 m lång. En patrull pratade isvett och tränade att ta sig upp ur en vak med isdubbar och övriga två patruller lekte. Det rullade på bra och alla som var närvarande klarade sina 200m, vilket krävs inför seglingarna i vår.

För er som inte var med blir det en ny chans i vår.

Nu ses vi ikväll uppe vid scoutstugan – kläder efter väder!


Hänt hos Småfåglarna 7 november

Äta myror?

Äta myror? var namnet på kvällens möte. Spårarscouterna gissade snabbt att det skulle handla om matlagning. Stormköken kom fram - en ny bekantskap för många. Men nyponsoppa kokades och krabbelurer stektes galant av duktiga patrullmedlemmar - som både hann med att äta och diska. Receptet finns här nedanför.

Vi vill påminna om att nästa måndag är det INGET MÖTE - det är flyttat till tisdag, då vi ska simma på Tibblebadet. Samling 18.30 som vanligt, och vi håller på till 20.00. Ta med badkläder, handduk, 40 kr till inträde och ett lås till skåpet.

Krabbelurer

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt äggen och mjölken och rör till en slät smet. Stek krabbelurer i stekpanna eller plättlagg


Hänt hos Småfåglarna 17 oktober

Hathi stukar svansen

Nu jobbade vi patrullvis och roerade mellan olika stationer och temat var grundläggande sjukvård och omhändertagande av en skadad.

På en station fick vi prova på att ta hand om någon som vi hittade livlös på marken! Vi lärde oss att lägga en person i stabilt sidoläge och att det är viktigt att ropa på hjälp!

Vi lärde oss också hur man kan tillverka en bår av en filt och två slanor! Det var tungt att bära runt på en kompis men det gick.

Med hjälp av scouthalsduken vi fi veta hur man kan stoppa en blödning och lägga ett förband. Halsduken kan man också använda för att avlasta en stukad eller bruten arm.

Alla var ivriga och jobbade på fint!

Tänk på att vi (nästan) alltid är ute, det betyder att man behöver kläder för detta, dvs varm jacka och överdragsbyxor. det är höst nu!


Hänt hos Småfåglarna 8-9 oktober

Djungeln sover

Oj, vad mycket vi varit med om! Vår invigningsceremoni innehåller allt från repbana med förbundna ögon och kolaträd, lägerbål och popcorn till halsduksutdelning och högtidlig lösen. Spännande och härligt!

Övernattningen gick jättebra! Efter kvällsmat, mys och lång saga sov alla ända till morgonen. Då var det dags för patrullindelning och spårläggning i skogen. Alla patruller jobbade jättebra, och vid spårets slut fanns en skatt!

I morgon blir det inget möte. Då får scouterna, med lite hjälp kanske, sy fast kårmärket på sina nya scouthalsdukar. Halsdukarna ska sedan vara på vid varje möte.

Vi ses alltså måndag 17/10. Stort TACK till de föräldrar och barn som hjälpte till med båtupptagningen och städningen på söndagen!


Hänt hos Småfåglarna 3 oktober 2011

Bagheera följer ett spår

28 småfåglar och ett tiotal föräldrar samlades denna sköna kväll utanför Oscarsborg. Vi ropade vårt småfågelsrop högt över Danderyd och sedan hissades flaggan. För att värma upp oss lekte vi pepparkakskull. Sedan gick föräldrarna in för att få information om scouting och vår verksamhet. Vi delade upp våra scouter i fyra grupper med både andraåringar och förstaåringar i varje. Sedan gick grupperna ett spår och följde lyktstolparna ner mot golfbanan och svarade på 10 tipsfrågor om scouting och vår verksamhet.

Vi tände sedan våra fotogenlyktor och gick upp till lägerbålet där en fin glöd väntade. Alla fick en bit pinnbrödsdeg och så försökte vi grilla, samtidigt som det kom en del elak rök i ögonen. Men skam den som ger sig, till slut blev pinnbröden klara och de föräldrar som inte själva grillade fick kanske en liten smakbit.

Vi kunde sedan titta på den falnande glöden medan Felix satte igång en gnista som gick runt hela den jättestora cirkeln utan problem. Fantastiskt!

Vi ses igen redan på lördag kväll, då det är dags för hajk i scoutstugan. Dagen därpå kl 10 är det städdag och båtupptagning och då behöver vi all hjälp vi kan få.

Vi saknar fortfarande en del talonger med mailadresser. Dessutom hade några glömt anmälningslappar inför helgen. Ring hem till Titti eller Ragnar i så fall, så ordnar vi till det hela.

Recept på pinnbröd, som även kan göras ex i stekpannan eller kanske över grillen:

Degen ska släppa fint från kanterna så att den inte blir för klibbig.


Hänt hos Småfåglarna 26 september 2011

Trassel med lianer

Vi samlades runt flaggstången, hela Småfågelgruppen. Vi gjorde en namnlek för att komma ihåg alla nya namn. Sedan gick alla nya scouter in i stugan för att göra varsin lädersölja till scouthalsduken. Andraåringarna stannade ute och gjorde jättefin markramé! Kvällen gick väldigt fort, och snart var det dags för den avslutande Gnistan.

Nästa gång är alla gamla och nya föräldrar välkomna att vara med på mötet, och för att få information om vår verksamhet, 18.30-20.

Vi bifogar också inbjudan till övernattning med scoutinvigning för scouterna - den måste lämnas på måndag.

Inbjudan till kårens båtupptagning och städdag bifogas också.

Vi ses på måndag!


Hänt hos Småfåglarna 19 september 2011

King Louie tar emot

En hel skara gamla och nya Småfåglar och gamla och nya ledare samlades runt flaggstången för högtidlig flagghissning. Sen blev det upprop med många nya namn som vi ska lära oss. Lek, som vanligt, och så delade vi in oss i grupper. Andraåringarna gick upp till lägerbålsberget för att göra upp ett lägerbål, medan förstaåringarna fick lära sig sköta en stormlykta. Sedan blev det ett mysigt lägerbål tillsammans i den mörknande skogen.

Höstterminens program finns bifogat, så också en talong för kontaktuppgifter, som vi även vill att andraåringarna fyller i!

Vi ses på måndag igen!